SINODALNI HOD HVARSKE BISKUPIJE

17. listopada 2021. (nedjelja) – otvorenje sinodalnog hoda u župnim zajednicama i zaziv vodstva i nadahnuća Duha Svetoga za biskupiju i cijelu Crkvu.

listopad i studeni 2021. – priprema ”Upitnika” za biskupijsko savjetovanje.

prosinac 2021. – svibanj 2022. – biskupijsko savjetovanje kroz sinodska savjetovanja i predviđeni ”Upitnik” kojim ćemo pokušati doći do svih zainteresiranih kako bi u sinodalni proces bili uključeni ne samo oni koji su dio našeg redovitog pastoralnog života, već i oni koji su zbog različitih razloga udaljeni od života Crkve na našim prostorima. Osim toga, kroz različite susrete, tribine i kateheze stvorit ćemo adekvatne prostore i mogućnosti kako bi svi mogli govoriti hrabro i jasno o pitanjima koje smatraju važnima za život Crkve.

lipanj 2022. godine – analiza iskustava i priprema završnog dokumenta Hvarske biskupije koje se šalje Tajništvu Biskupske sinode u Rim.

od srpnja 2022. godine – nastavak sinodalnog hoda i traženje novih mogućnosti izgradnje čvršćeg zajedništva, aktivnijeg sudjelovanja i hrabrijeg poslanja svih članova Hvarske biskupije.

Podsjećamo da svrha Sinode, pa tako ni ovog savjetovanja, nije izrada dokumenata, nego »dati da se probude snovi, pobuditi proroštva i vizije, dati nadi da procvjeta, potaknuti povjerenje, poviti rane, ispreplesti odnose, oživjeti zoru nade, učiti jedni od drugih i stvarati pozitivan imaginarij koji će prosvijetliti umove, zagrijati srca, vratiti snagu mišicama«. (Papa Franjo, Govor na početku Sinode posvećene mladima, 3. listopada 2018.)