Za prepoznavanje Boga potreban je novi pogled

Hvarski biskup Petar Palić održao je u petak, 21. prosinca 2018., u dvorani „Orlana“ u Hvaru božićnu katehezu za mlade i ostale vjernike koji su se priključili ovoj katehezi.
Nakon uvodne pjesme koju je otpjevao zbor mladih katedralne župe, biskup Palić je pozdravio sve prisutne mlade i ostale vjernike i izrazio svoju radost zbog okupljanja i potaknuo mlade da ustrajno nastave svoja okupljanje koja su započeli.
Budući da je tema kateheze bila „Zaustavite zemlju, silazim“, biskup Palić je kazao kako je ovaj, malo provokativni naslov za ovu katehezu preuzet iz pjesme Prljavog kazališta s njihovog albuma krajem 80-ih godina.
Govoreći o situaciji mladih, biskup je rekao da smo „svi u sebi u jednom životnom razdoblju iskusili neukrotiv duh i mladenačko uzbuđenje koji se izmjenjuju s trenucima zlovolje, ljutnje, svadljivosti i pojačane osjetljivosti.
Svi smo osjetili trenutak kad nam „nije ni do čega“ i kad smo htjeli otići, kad smo htjeli kapitulirati pred nerazumijevanjem odraslih.“
„Riješenje nije u bijegu, u silasku s pozornice i povlačenju u svoj svijet, nego u odgovornom preuzimanju svoga poslanja“, naglasio je biskup Palić i prisutne upoznao s nekim naglascima iz govora Pape Franje za vrijeme ovogodišnje Sinode mladih.
Papa Franjo je, naime, na jednom susretu mladima govorio o velikoj distanci između Crkve i mladih i potužio se na sve starije kršćanske zajednice i na mlade koji nemaju čežnju otkriti nešto novo.
Tada je Papa mladima poručio: „Potrudite se napustiti logiku „tako smo uvijek činili“, jer je to „slatki otrov koji umiruje i narkotizira.“
U jednom drugom interventu na samoj sinodi, papa je mlade zamolio za oprost, jer ih Crkva nije dovoljno slušala.
Govoreći mladima o načinu i problematici današnje komunikacije među mladima, koja se očituje u hladnom dijalogu chatova i pojednostavljenoj komunikaciji skraćenih znakova (emoticona i tweetova), biskup Palić je ustvrdio da je Bog za komunikaciju s čovjekom i čovječanstvom izabrao najosobniji način. On je sam u Isusu iz Nazareta postao čovjekom, ne da bi pobjegao i kapitulirao pred neposlušnim čovječanstvom, nego da bi spasio čovjeka i čovječanstvo.
Bog dolazi u naš svijet, u naš prostor. Uzima ovo naše ljudsko tijelo, da bi nam pokazao našu vrijednost i naše dostojanstvo, naglasio je biskup Palić.
Govoreći o svetopisamskom opisu Isusova rođenja iz Lukinog evanđelja, biskup Palić je ustvrdio da se Bog rađa za nas, da mi postanemo poput njega, da svoj život preobrazimo u njemu.
Govoreći o ravnodušnosti kao „najvećoj bolesti današnjega vremena“, biskup je ustvrdio kako u sebi ponovno moramo probuditi čežnju kako bismo mogli prepoznati Boga u novorođenom Djetetu u jaslama.
A da bismo ga mogli prepoznati potreban nam je novi pogled, i to pogled iskrenosti, zahvalnosti, hrabrosti i milosrđa.
Isus se rodio kao dijete da nas podsjeti na jednostavnost, zaključio je biskup Palić i poželio svima novi pogled i hrabrost i čežnju pastira, koji su krenuli, tražili i došli do Onoga koji je promijenio njihove živote.
Na kraju kateheze biskupu ja u ime svih zahvalio don Ivan Jurin, koji animira kateheze, i pozvao sve na otvorenost i da se ne boje iznositi svoje želje i inicijative, koje svima pomažu u duhovnom rastu.
Ovo je bila posljednja kateheza za skupinu mladih otoka Hvara, koji se svaki drugi petak okupljaju na katehezama. Kateheze se nastavljaju i sljedeće godine.