Božićna poruka biskupa Petra Palića

Želimo Božić u kojemu ima mjesta za Boga

Draga braćo i sestre u Kristu!

Kao i svake godine, tako i ove slavimo spomen Isusova rođenja u Betlehemu i njegov trajni dolazak nama, među nas, kad Bog postaje čovjekom, da bi bio Emanuel, „S nama Bog“. Božić je riječ koja u svima budi čežnju za mirom i radošću.
Dok i ovoga Božića u svojemu srcu dajemo mjesto miru i radosti, određeni nemir i zabrinutost pobuđuje činjenica da se i ovoga trenutka u svijetu vode najmanje četiri velika rata i deseci manjih sukoba. U mislima i molitvama nosimo braću i sestre u Afganistanu, Iraku, Siriji i Jemenu, za koje će i ove godine Božićna poruka mira, radosti i ljubavi biti čežnja i molitva.
Unatoč nemirima i ratovima, Božić nam i ove godine pomaže otkriti nove putove mira; nove ceste kojima možemo hoditi tražeći među nama pomirenje i pristupačnost. Božić nam otvara oči i srce da bolje možemo vidjeti siromašne. Božić nam pomaže srušiti kamene pregrade i prepreke u nama kako bismo napravili mjesto za drugoga i kako bismo bili spremni dijeliti s drugima. Božić nosi nadu života za sve one koji su prešli prag smrti. Otajstvo Božića stvarnost je radosne vijesti.
Sveti Ivan u proslovu svoga Evanđelja piše: „I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine.“ (Iv 1,14)
Riječ je sagradila svoje prebivalište među nama, tu gdje su naša prebivališta, gdje su naše palače. Ovaj Ivanov proslov je zapravo poziv na prihvaćanje činjenice da je Bog među nas došao i ostao.
Stoga, slaviti Božić znači prihvatiti Isusa koji dolazi, prihvatiti Boga u svoj život, dati mu mjesto. Slaviti Božić znači obnoviti molitveni život, otkriti Boga koji je prijatelj i pun milosrđa. Slaviti Božić znači slušati Božju Riječ, vršiti Njegovu volju, obnoviti povjerenje u Njega. Želimo da nam ovaj Božić bude, kako papa Franjo kaže, kršćanski Božić, odnosno nastanjen Bogom. Ako Bogu damo mjesta, ako mu dopustimo da dođe i uđe u naš život, onda smijemo reći da je to pravi Božić.
Isus Krist, Bog i čovjek, rođen je u štali. To znakovito mjesto rođenja krije u sebi i simboliku. Bog se može i u nama roditi, ako smognemo hrabrosti i pogledamo štalu, koja je u nama. Štala je slika za sve ono nepospremljeno, za sve ono neuredno u nama, za ono što ne miriše na dobro, za ono čega bismo se najradije i sami odrekli i što bismo pred drugima sakrili.
Novorođeno Dijete iz štalice nam se osmjehuje i hrabri nas da prihvatimo svoj život, pa i u onim njegovim teškim trenucima. Nitko se na Božić ne bi smio osjetiti isključenim iz Božje ljubavi. Svi mi imamo razloga za nadu, jer je Bog rođenjem od Djevice Marije stao i ostao na našoj strani! On jest i ostaje uvijek s nama. On je Emanuel!
U tom duhu želim svima od srca čestit Božić! Neka novorođeno dijete Isus svojom radošću i mirom obasjava sve naše dane i korake u novoj 2019. godini!

✠ Petar Palić
hvarski biskup