Svetkovina sv. Jakova u župi Pitve

Pitve, (IKA) – U župi Pitve na otoku Hvaru u srijedu 25. srpnja svečano je proslavljena svetkovina zaštitnika sv. Jakova apostola. U nazočnosti brojnih domaćih župljana i vjernika okolnih župa euharistijsko slavlje predvodio je ovogodišnji mladomisnik Hvarske biskupije don Toni Aviani. Koncelebrirala su jedanaestorica svećenika, među kojima su bili domaći župnik, župnik Jelse i generalni vikar don Stanko Jerčić, hvarski dekan i župnik Vrboske i Selaca don Emil Pavišić, biskupski vikar za otok Brač, dekan otoka Brača i župnik Supetra don Toni Plenković, župnik Postira, Dola i Splitske na otoku Braču don Jure Martinić, župni vikar župe sv. Nikole u Metkoviću Miroslav Rubić te župni i samostanski vikar u Rami-Šćit u BiH fra Branko Malekinušić.
Pred početak misnog slavlja oko župne crkve obišla je tradicionalna procesija te su na dva mjesta moćnikom blagoslovljeni okupljeni vjernici i župa Pitve. Liturgijsko pjevanje predvodili su domaći muški i ženski pučki pjevači.
Mladomisnik Aviani u propovijedi je istaknuo „da nas je Bog pozvao da u životu budemo, kao i apostol Jakov, što bliži Bogu i ljudima”. Tako su sv. Jakov i njegov brat Ivan bili, zajedno s Petrom, u najužem krugu Isusovih učenika. Samo njih trojica su s Isusom kod uskrsnuća Jairove kćeri, kod Isusova preobraženja i na Maslinskoj Gori. Nakon Kristova raspeća i uskrsnuća postali su vođe ranokršćanske zajednice. Sv. Jakov bio je drugi zabilježeni mučenik te prvi i jedini apostol čija se mučenička smrt spominje u Novome zavjetu. Njegovo mučeništvo dogodilo se vjerojatno 42. godine poslije Krista. O njemu i njegovu životu stvorene su brojne legende. Jedna srednjovjekovna legenda kaže kako su njegovo tijelo anđeli prenijeli u Santiago de Compostelu u Španjolskoj. I tako je to mjesto, nakon Jeruzalema i Rima, postalo najpoznatije kršćansko hodočasničko svetište.
Jakov i njegov brat Ivan bili su neustrašivi. Stoga ih je Isus nazvao ‘sinovima groma’. Unatoč tomu, Isus je njih i ostale učenike riječju i djelom poučio da budu sluge, ako žele biti prvi. Ta je poruka i pouka upućena i nama. Sv. Jakov je, kao i drugi apostoli, bio svjedok i propovjednik života, muke, smrti i uskrsnuća Isusova, kao Riječi i Ljubavi Božje poslane u svijet za spasenje ljudi. Jakov je bio jedan od svjedoka te Božje Ljubavi, kojoj je u srcu povjerovao i svojim životom i mučeničkom smrću ljubav uzvratio. Nekada su kršćanski sveci shvaćani kao moćni superheroji koji su rješavali probleme svojih štovatelja. Ipak, oni su veliki ponajprije zbog svoje vjere, nasljedovanja Krista i služenja drugima. Prava pobožnost prema svecima i sv. Jakovu je ona u kojoj svece i sv. Jakova gledamo kao uzor življenja u ovome svijetu; kao one koji su služili i ljubili Krista i svoje bližnje, rekao je mladomisnik Aviani.
Na kraju euharistijskog slavlja pitovljanska djeca predala su mladomisniku Avianiju prigodne darove, a župnik Jerčić je, zahvalivši vjernicima, pjevačima, ministrantima i svećenicima, objavio da je hvarski biskup Petar Palić Tonija Avianija imenovao župnikom župa Dol i Svirče.