Svetkovina sv. Ane na Brgatu

Dubrovnik, (IKA) – Hvarski biskup Petar Palić predvodio je u četvrtak 26. srpnja koncelebrirano euharistijsko slavlje u župi sv. Ane na Brgatu. Prvi je to put da nekadašnji svećenik Dubrovačke biskupije predslavi misu u nekoj župi te biskupije nakon što je postao biskup.
U propovijedi biskup Palić istaknuo je župljanima da je njihova zaštitnica duboko obilježila mjesto, njihove obitelji i taj dio Dubrovačke biskupije i općine Župa dubrovačka. Uz tu ga župu vežu lijepe uspomene, „vezane uz dane stradanja, tuge, progonstva, ali i dane nade, radosti, povratka, ponovne izgradnje”.
Tumačeći spomendan svetih Joakima i Ane, roditelja blažene Djevice Marije, istaknuo ih je kao korijene svetog čovještva, koje je na sebe uzeo i Vječni Očev Sin, pravi čovjek i Bog. U korijenu svakog ljudskog bića koje se rađa, jesu muškarac i žena, otac i majka. Biskup Palić istaknuo je to „jer se u društvu u kojemu živimo više ne podrazumijeva da stvari, koje su po prirodi darovane svakom biću, slobodno možemo imenovati, a da se nitko ne osjeti napadnutim i ugroženim”. Stoga slaviti blagdan svetih Ane i Joakima „danas više nije samo čin vjerske pobožnosti; danas je to i svojevrsni izričaj vrednota za koje se kao vjernici zalažemo: da su na početku ljudskog bića koje započinje svoje postojanje uvijek jedan muškarac i žena i da se, u tom slučaju, taj muškarac zove otac, a žena se zove majka. Danas je potrebno jasno izreći i potvrditi da su roditelji muškarac i žena, otac i majka, a ne ‘roditelj 1’ i ‘roditelj 2′”, poručio je biskup Palić.
Istaknuo je zatim da je kršćanstvo navještaj sreće. Isus je postao čovjekom da bi nam rekao što je i u čemu se nalazi prava sreća i da bi nam dao mogućnost da postignemo tu sreću. Ako želimo sreću, ne onu neznatnu i malu koju tražimo u prolaznim stvarima, nego onu veliku, istinsku, vječnu – onda je to on, Isus, koga trebamo željeti. A željeti Isusa znači: htjeti ga vidjeti i čuti, poručio je hvarski biskup i zaželio: „Sveta Ana, majka Isusove majke, i njezin muž sv. Joakim, otac one koja je svijetu darovala Spasitelja, neka nas zagovaraju u iščekivanju – ne laganom, ali lijepom – ostvarenja naše prave sreće”.
S biskupom Palićem koncelebrirali su mjesni župnik don Nikola Berišić, generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, kancelar i dekan dekanata Dubrovnik 2 don Ivica Pervan te drugi biskupijski svećenici, a na misi se okupio veliki broj župljana i štovatelja sv. Ane iz drugih župa. Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti župni zbor. Na kraju mise uručeni su prigodni darovi hvarskom biskupu, te je slijedila procesija s kipom sv. Ane oko brgatske crkve.