Biskup Palić pohodio župe u Dolu i Svirčima

Dol/Svirče, (IKA) – Hvarski biskup Petar Palić pohodio je u nedjelju 22. srpnja župu sv. Mihovila arkanđela u Dolu i župu sv. Marije Magdalene u Svirčima na otoku Hvaru, gdje je predvodio euharistijsko slavlje u čast župne zaštitnice.
Biskup Palić u Dolu se susreo s vjerničkom zajednicom te se posebno osvrnuo na okolnosti i situaciju u kojoj se župa našla nakon odlaska župnika Marija Zelanovića. U homiliji biskup je, tumačeći odlomak iz knjige proroka Jeremije o pastirima, ustvrdio „da nas se ovom biblijskom slikom o nedostojnim i nedosljednim pastirima ne želi obeshrabriti i razočarati”. Božja riječ nas želi suočiti s našim životnim potrebama, ali i s neophodnim potrebama za kvalitetama pastira. Na primjeru Evanđelja može se zaključiti da je Isus pravi pastir, brižan pastir, koji se istovremeno brine i vodi računa o potrebama svojih učenika, ali i o očekivanjima „velikoga mnoštva”.
Na kraju mise biskup je uputio na potrebno zajedništvo i međusobnu podršku između vjernika i svećenika, osobito oko zauzetosti u pastoralnom radu i životu župe. Neugodne okolnosti zbog kojih je župna zajednica ostala bez svoga župnika upućuju na potrebu odgovornosti svećenika u odnosu prema povjerenim vjernicima, ali i vjernika u odgovornosti za svoju župnu zajednicu. „Želimo biti pastiri koji ne upropašćuju i ne raspršuju svoje stado, nego koji odgovorno, s brigom i ljubavlju daju život za povjereno im stado. Vas, vjernike, potičem, da nam svojom molitvom i svojom podrškom u tome pomognete”, istaknuo je biskup Palić.
Slaveći euharistijsko slavlje na blagdan zaštitnice župe sv. Marije Magdalene u Svirčima, biskup Palić je, nakon pozdrava katedralnoga župnika iz Hvara Milija Plenkovića, izrazio radost zbog susreta sa župnom zajednicom, koja se, također, našla u specifičnim okolnostima nakon župnikova odlaska.
U homiliji biskup Palić podsjetio je na dokumente Drugoga vatikanskog sabora koji govore o štovanju svetaca, te o općem pozivu na svetost. Govoreći o sv. Mariji Magdaleni, vjernicima je približio njezin lik na temelju evanđeoskih izvješća, te se posebno zaustavio na temeljne poruke iz života te svetice. Isus je Mariju Magdalenu susreo kao osobu koja pati i koju oslobađa od njezinih demona. U tom susretu Isusa i Marije Magdalene prepoznajemo i mi Boga koji nas susreće u uvjetima i stanju u kojemu se nalazimo i koji nas želi osloboditi naših negativnih doživljaja i briga, napomenuo je biskup. Marijina privrženost Isusu i njezina spremnost i ustrajnost do križa i pod križem, primjer su nam kako ostati uz Isusa i u trenucima kad svjetovni standardi diktiraju što je istina i u okolnostima koje nam katkada nisu naklonjene. Poslanje koje je Marija Magdalena primila od Isusa – Idi mojoj braći javi im – poslanje je i za nas danas: krenuti i javiti braći i sestrama da je Isus živ. To je poslanje nade, a moći ćemo ga ostvariti jedino ako je naše osobno iskustvo vjere u živoga Krista živo, nepokolebljivo i euharistijom hranjeno, ustvrdio je biskup Palić.
Pred kraj misnoga slavlja biskup je okupljenu zajednicu vjernika također pozvao na molitvu za duhovna zvanja, navodeći pritom podatak da je danas na području Hvarske biskupije u pastoralu na 46 župa angažirano samo 19 dijecezanskih svećenika.