Slavlje Gospe Karmelske u Postirima

Kao kršćani čini se da smo izgubili orijentir i da se zadovoljavamo prosječnošću svoga načina života koji se najčešće očituje u prilagodbi ponudama oko nas. Pomanjkanje potrebe za jasnoćom o svojoj vjeri i stavovima čini nas razvodnjenim kršćanima!

Blagdan Gospe Karmelske svečano je proslavljen u utorak 16. srpnja u župi Postira na otoku Braču gdje se taj blagdan slavi kao zavjetna svetkovina. Ovogodišnja proslava bila je u znaku 350. obljetnice bratovštine Gospe Karmelske koja djeluje u toj župi Bračkoga dekanata.

Središnje euharistijsko slavlje župne svetkovine predvodio je hvarski biskup Petar Palić. Koncelebrirali su biskup biskupije Molfetta iz Italije mons. Domenico Cornacchia, dekan Bračkoga dekanata Toni Plenković i nekoliko pristiglih svećenika, „Želimo slaviti Blaženu Djevicu Mariju. Želimo od nje učiti i moliti njezin majčinski zagovor za sve nas koji živimo u ovom svijetu kako bismo poput nje mogli biti nositelji Isusa Krista i njegovi svjedoci danas”, rekao je biskup Palić u uvodu u euharistijsko slavlje koje je predvodio u nazočnosti vjerničkoga mnoštva u crkvi Sv. Ivana Krstitelja.

U homiliji biskup Palić potaknuo je vjernike na razmišljanje o važnosti Marijina primjera vjere. „Marijin odnos prema Bogu i primjer njezine vjere poticaj su kako bismo i mi u ovome svijetu mogli biti čvrsti u vjeri i postojani u svojoj opredijeljenosti za Isusa Krista”, rekao je biskup Palić. Osvrnuvši se na svetopisamske tekstove svetkovine Gospe Karmelske, razložio je izvještaj o odnosu kralja Ahaza i proroka Izaije. Napomenuo je kako je taj kralj, na nagovor žene Izabele, u Izraelu uveo kult boga plodnosti Baala čije je svećenike, dodao je, upravo na Karmelu porazio prorok Ilija.

„Strah, popustljivost, nejasnoća, sinkretizam koraci su koji su izraelski narod doveli u duboku krizu vjere i njihova identiteta. Kralj Ahaz kojemu prorok Izaija donosi Božju poruku se boji. Vjera znači povjerenje. Vjera ne postoji ukoliko je strah prisutan, a strah je čovjekov loš vodič. Kad je čovjek u strahu često ne vidi stvarnost u sebi kakva jest; tako i kralj Ahaz obuzet strahom želi ući u rat koji je već odlučen u njegovu korist. Zato što je mlad i nervozan te ne može podnijeti mir želi ući u rat. Prorok Izaija ga žestoko upozorava. Izaija savjetuje kralju bolju strategiju, a ona se zove povjerenje. Prestravljenom kralju Ahazu Bog nudi znak preko proroka Izaije da ojača svoje slabo povjerenje. Oni koji vjeruju imaju povjerenje, hladnu glavu i jasan pogled”, poručio je hvarski biskup, ustvrdivši da vjera znači povjerenje.

Pojasnio je pritom kako se ljudsko povjerenje brzo može uzdrmati. „Izgradnja povjerenja zahtjeva mnogo vremena. Povjerenje mora biti razrađeno i potvrđeno, raste kroz iskustvo do zajedničkoga prevladavanja kriza i izazova. To se odnosi na ono financijsko polje, ali i na međusobne odnose. To isto vrijedi i za vjeru. Vjeri je potrebna potvrda”, rekao je mons. Palić.

U nastavku homilije biskup je ustvrdio kako u slici žene prepoznajemo i Crkvu „koja i danas na otajstven način rađa Isusa”. „Isus ima ime. On je Emanuel, Božji znak svima koji žive u strahu. Bog nije naš neprijatelj. On je naš suputnik, naš Saveznik i Spasitelj”, rekao je hvarski biskup. Ustvrdio je kako se kršćani u svijetu u kojemu žive nalaze pred mnogim izazovima, navodeći apostolsku pobudnicu pape Franje „Radujte se i kličite” u kojoj potiče na svetost u suvremenome svijetu. „Gospodin zahtjeva sve, a ono što nudi jest istinski život, sreća za koju smo stvoreni. Želi da budemo sveti i ne očekuje da se zadovoljimo prosječnim, razvodnjenim i nedosljednim životom”, približio je vjernicima misao pape Franje. Primijetio je kako je upravo takav život o kojem govori papa Franjo uzrok današnjoj krizi s kojom se susreće Crkva u Europi. „Nismo spremni Gospodinu dati sve da bismo zauzvrat dobili istinski život i sreću za koju smo stvoreni. Kao kršćani čini se da smo izgubili orijentir i da se zadovoljavamo prosječnošću svoga načina života koji se najčešće očituje u prilagodbi ponudama oko nas. Pomanjkanje potrebe za jasnoćom o svojoj vjeri i stavovima čini nas razvodnjenim kršćanima”, istaknuo je biskup Palić.

Govoreći o Kristovu križu, biskup je ustvrdio kako on nije samo znak Božje patnje, nego i njegove ljubavi prema nama. „Pod tim Križem je Marija; ona stoji, ne miče se, ne boji se i ne bježi. Ne viče i ne ljuti se na Boga. Ona ostaje pod Križem nepoljuljana u svojoj vjeri. Molimo njezin zagovor da ostajemo čvrsti i postojani u vjeri. Kad bol prekida život i kad se čini da se sve uništava, Marija nas hrabri i pomaže nam da se ne predamo; da živimo i vjerujemo. Njoj povjerimo svoj život u trenutku kušnje kako bismo naučili čekati uskrsnuće”, zaključio je mons. Palić.

Poslije misnoga slavlja tradicionalno je održana svečana procesija s kipom Gospe Karmelske ulicama toga bračkog mjesta i po obali.

U svečanomu ophodu praćenom marijanskim pjesmama sudjelovali su brojni vjernici i gosti koji se odmaraju u tom mjestu. Pjevanje je predvodio župni zbor, a u tijeku misnoga slavlja pjevao je i Dječji zbor koji je vodila Hana Čargo. Domaći župnik Jure Martinić pred župnom crkvom uputio je zahvalnu riječ sudionicima slavlja, posebno hvarskom biskupu što je predvodio ovogodišnju proslavu zavjetne svetkovine u Postirima. Crkveno slavlje završilo je biskupovim blagoslovom pred župnom crkvom.

Hvarska biskupija/IKA