Akcija bez kontemplacije nije dovoljna; kontemplacija bez akcije je neplodna

Biskup Palić blagoslovio novo zvono u Pučišćima

U povodu ovogodišnje 250. obljetnice zvonika župne crkve Sv. Jeronima u Pučišćima hvarski biskup Petar Palić blagoslovio je u nedjelju, 21. srpnja za misnoga slavlja novo zvono u toj župi koje će sljedećega tjedna biti postavljeno na zvoniku župne crkve. Biskup Palić blagoslov novoga zvona obavio je u tijeku nedjeljne euharistije koju je slavio u zajedništvu s vjernicima tamošnje župe sv. Jeronima.

„Pozdravljam vas na dan Gospodnji kada se redovito kao zajednica Kristovih vjernika okupljate kako biste slavili otajstvo Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Kao kršćani na zvuk zvona uvijek se opredjeljujemo za radost, za susret s uskrslim Gospodinom koji nas u svakoj misi jača i hrabri kako bismo u ovom svijetu mogli biti zvon njegove Radosne vijesti”, rekao je hvarski biskup na početku nedjeljne euharistije, pozdravljajući pristigle vjernike u crkvi Sv. Jeronima.

U homiliji svoju poruku vjernicima posvetio je temi gostoljubivosti. Potaknuo je Božji narod na razmišljanje o prihvaćanju i odnosu prema strancima i gostima. „Nužno nam se postavlja temeljno pitanje, koje je povezano i s našim kršćanskim, ali i etičkim ponašanjem: Kako susrećemo strance? Kako susrećemo one koji nam dolaze u susret, one koji se susreću s našom kulturom i načinom života? Gledamo li u njima samo sliku onih koji će pridonijeti našem budžetu ili otkrivamo u njima i ono ljudsko ili možda samoga Boga”, zapitao je vjernike hvarski biskup, napomenuvši kako je za biblijskoga Abrahama prihvat gosta i stranca značio blagoslov.

Uputio je i na evanđeoski ulomak o Marti i Mariji, ustvrdivši kako i taj navještaj upućuje na vrijednost i važnost gostoljubivosti. „Marta i Marija dva su primjera onodobnoga života, ali i života nas vjernika danas. Dva su primjera jednoga života koji se događa na dva različita načina u Crkvi. Svi živimo za Krista, kako bismo ispunili njegovo poslanje u ovom svijetu, kako bismo bili odgovorni graditelji Njegova Kraljevstva”, rekao je biskup.

Napomenuo je kako u Crkvi postoje oni koji su na različite načine angažirani, ali i oni koji su, rekao je, „prisutni kao tiha zajednica vjernika koja molitvom podupire život župne zajednice”. Potaknuo je vjernike na rad i akciju, ali i razmatranje Božje riječi, ustvrdivši kako su za život potrebni akcija i kontemplacija.

Pred kraj misnoga slavlja biskup Palić uputio je zahvalu pučiškom župniku Pavi Gospodnetiću na svemu što je kroz povjereno mu vrijeme učinio u toj župi i ujedno najavio kako će pastoralnu službu nastaviti u drugoj župi. „Podržavajte svoje svećenike molitvom. Molite za nas. Molite i za vašega biskupa da budemo ne onakvi kakve nas vi želite, već da budemo po srcu Kristovu”, potaknuo je vjernike biskup Palić, napomenuvši kako Hvarska biskupija ima samo 16 aktivnih svećenika, a 46 župa. „Što će biti u budućnosti ne znamo. Naše je da ovo poslanje koje nam Bog daje u ovom trenutku i ovom vremenu ispunimo onako kako to Krist od nas traži”, zaključio je mons. Palić, zazvavši na Pučišćane Božji blagoslov.

Novo zvono koje je blagoslovljeno, lijevano je u talijanskoj ljevaonici zvona „De Poli”, čija je stoljetna tradicija jamstvo vrhunske kvalitete i dobroga zvuka. Lijevano je od legure bronce u omjeru 78–79 % bakra i 21–22 % kositra, a težine oko 650 kg te će tako biti najveće zvono u zvoniku pučiške crkve. Na zvonu je osim prigodnih ukrasa uklesan i natpis „Sv. Marijo, sv. Stjepane, sv. Jeronime molite za nas. Postavljeno povodom 250 godina zvonika 2019. god.”.

Prema riječima mladoga župnika, nabavu novoga zvona omogućili su župljani svojim prilozima, a pomoć su osigurali Općina Pučišća i Hvarska biskupija. „Hvala svima koji su se svojim doprinosom uključili u ovu akciju i tako omogućili obnovu konstrukcije i nabavu novoga zvona”, poručio je svećenik Gospodnetić.

Hvarska biskupija/IKA