Hvarski biskup pohodio župu grada Supetra

Hvarski biskup Petar Palić pastirski je pohodio u nedjelju 19. kolovoza župu sv. Petra u gradu Supetru. Bio je to prvi službeni nastup novoga hvarskoga biskupa gradskoj župi na otoku Braču. Za boravka u najvećoj župi toga otoka slavio je večernje euharistijsko slavlje 20. nedjelje kroz godinu u zajedništvu s brojnim vjernicima u crkvi Navještenja Marijina. Uz biskupa Palića suslavili su brački dekan supetarski župnik Toni Plenković, župnik župe Stupnik – Luško Dubravko Škrlin Hren i gvardijan franjevačkoga samostana Svetoga Duha u Zagrebu fra Tomislav Glavnik.

“Okupili smo se kao zajednica kako bismo slušali Njegovu riječ, ali i blagovali Njegovo tijelo. Ono je naša hrana za ovozemaljski život i garancija budućega vječnoga života”, rekao je hvarski biskup, izražavajući radost što je mogao slaviti nedjeljnu euharistiju s vjernicima te gradske župe.

Osvrnuvši se na evanđeoski ulomak govorio je o značenju euharistije za vjernički život. Pojasnio je da se Isus dao svojim učenicima, ostavio im euharistiju kako bi im kroz euharistiju sebe dao kao hranu koja će im pomoći u životu. Naglasio je kako bi euharistija za svakoga vjernika u prvome redu trebala značiti promjenu našega vlastitog života, promjenu našega razmišljanja, a time i promjenu životne stvarnosti. Drugačije možemo živjeti jedino ako dopuštamo da nas euharistija hrani i mijenja, istaknuo je, uz ostalo, biskup Palić.

Ukazao je na zajedništvo koje ostvaruje euharistija, ustvrdivši kako se ono najbolje očituje u domu Božjemu. U domu Božjemu pozvani smo osjećati se kao braća i sestre te kao djeca zajedničkoga Oca. Nismo mi jedni drugima konkurenti, protivnici, nego smo zajednica onih koji vjeruju, zajednica koju okuplja Isus Krist i zajednica koja želi slušati njegovu riječ i slaviti euharistiju, istaknuo je mons. Palić. “Naše poslanje ne završava do naših bližnjih, u našoj obitelji, na radnom mjestu. Krist želi da preobrazimo čitavo stvorenje. I zato pjevamo: ‘Pošalji Duha svojega Gospodine, i obnovi lice zemlje’. Tu je obnovu moguće izvršiti samo po Duhu koji nam je dan i koji prebiva u nama”, istaknuo je mons. Palić. “Pokušajmo otajstva vjere gledati i razumijevati srcem, otvarati svoje srce poticajima Duha Božjega kako bismo bili pravi i istinski Kristovi svjedoci i graditelji Njegova kraljevstva”, poručio je hvarski biskup.

Pred kraj liturgijskoga slavlja mladi supetarski župnik izrazio je radost zbog biskupova pohoda župi. “Ovaj vas je Božji narod u Supetru pratio svojim molitvama od dana Vašega imenovanja za hvarskoga biskupa i nastavit će Vas pratiti da vjerno ispunite svoju pastirsku zadaću u našoj trootočkoj biskupiji. Hvala što ste predvodili nedjeljno euharistijsko slavlje u ovom domu molitve u kojem se okupljamo kao najveća župna zajednica na otoku. Neka Vas Duh Božji vodi da nas mudro vodite. Molite za nas”, poručio je župnik Plenković. Objavio je pritom župnoj zajednici da se mladić Tonči Prugo iz Supetra odlučio na svećeništvo, poručivši kako je taj poziv “prepoznao kao svoj životni put”. Najavio je ujedno da će se za svećeništvo pripremati u Bogoslovnom sjemeništu u Splitu. Biskup je izrazio radost zbog novoga duhovnog zvanja u biskupiji. Nema duhovnih zvanja bez života u obiteljima, poručio je. Zahvalio je supetarskom župniku na službi koju obnaša i što je prihvatio biti jedan od najbližih suradnika u upravljanju biskupijom, postavši biskupski vikar za otok Brač.

                                                                                                                      JADRAN BAŠIĆ