Biskup Palić pohodio župu u Postirima

Na 20. nedjelju kroz godinu, 19. kolovoza, hvarski biskup mons. dr. Petar Palić pohodio je župu sv. Ivana Krstitelja u Postirima na Braču. Bio je to prvi službeni pastirski pohod novoga hvarskoga biskupa toj župi Bračkoga dekanata. U nazočnosti okupljenih vjernika slavio je euharistiju u crkvi Sv. Ivana Krstitelja. Koncelebrirali su domaći župnik Jure Martinić i pomoćnik u župi mons. Ante Jelinčić koji je prethodno obnašao dugogodišnju službu župnika u toj bračkoj župi. Na početku euharistijskoga slavlja mjesni župnik Jure Martinić pozdravio je biskupa Palića, zaželjevši mu dobrodošlicu u župnu zajednicu.

U propovijedi biskup Palić podsjetio je kako posljednjih nedjelja evanđeoski tekstovi u liturgiji govore o euharistiji, o stvarnosti koja je, kao je rekao, “bitna za naš vjernički život”. Kao kršćani i vjernici pitamo se zašto je Isus odlučio ostati među nama prisutan upravo u kruhu. Upravo zato što je kruh nešto svagdanje, ono što je potrebno da bismo imali život. Osim toga, Bog je htio poštovati našu slobodu, htio je ostati među nama u onome što je nama najpotrebnije. Bog je htio da ostanemo slobodni, ali smo pozvani prepoznati Krista u onome što je nama svakidašnje, rekao je, između ostaloga, biskup Palić. Pojasnio je kako se u euharistiji događa pretvorba, promjena, po riječima biskupa ili svećenika, a po Kristovu nalogu. Snagom Duha Svetoga kruh i vino postaju Isusovo tijelo i krv. Pretvorba se ne događa zato da bismo se mi divili. Ona nije za to da je promatramo. Ona postoji zato da bismo blagovali Isusovo tijelo, da se njime hranimo kako bismo imali snagu za ovaj i vječni život, rekao je, između ostraloga, hvarski biskup.

Govoreći o značenju euharistije za vjernički život, naglasio je da euharistija za vjernika u prvome redu treba biti promjena, pretvorba, poticaj na promjenu vlastitoga života. Euharistija je poziv i poticaj da mijenjamo sebe. U euharistiji trebamo osjetiti da je Krist u nama i mi u njemu. I zato kao zajednica vjernika jedni druge ne osjećamo protivnicima. U domu Božjemu pozvani smo osjećati se kao braća i sestre te kao djeca zajedničkoga Oca, istaknuo je mons. Palić.

Pojasnivši euharistiju kao žrtvu Isusa Krista, ustvrdio je kako bi ona trebala biti i naša spremnost na žrtvu. “Euharistija je poziv i poslanje svima da mijenjamo svijet i društvo u kojemu živimo. Bog želi preobraziti lice ovoga svijeta. Preobraziti nas, ali po nama i svijet. Euharistija nije tek puka vjernička obveza. Ona je Isusov poziv da se Njime hranimo kako bismo nahranjeni mogli doživjeti promjenu, pretvorbu našega života. Euharistija je za kršćanina sve ili ništa. Dopustimo da Bog po euharistiji mijenja naš život”, poručio je vjernicima biskup trootočke biskupije.

Poslije euharistijskoga slavlja održan je kratki ophod s Presvetim Oltarskim Sakramentom i euharistijsko klananje koje je završilo biskupovim blagoslovom vjernika s Presvetim.

Tekst: JADRAN BAŠIĆ

Foto: VILMA JELINČIĆ