Biskup Palić s bratovštinom Sv. Roka

Hvarski biskup mons. dr. Petar Palić susreo se za pastirskoga pohoda župi sv. Petra u gradu Supetru na Braču, 19. kolovoza, s članovima tamošnje bratovštine Sv. Roka. Ta bratovština ima zapaženu ulogu u liturgijskim slavljima župne zajednice. Posebno se ističu u asistiranju kod slavlja zaštitnika župe apostolskoga prvaka sv. Petra i suzaštitnika sv. Viktora, mučenika iz rimskih katakombi, čije se relikvije čuvaju u župnoj crkvi.

Biskupa Palića pozdravio je i zaželio mu dobrodošlicu u bračku župu Tonči Prugo, član supetarske bratovštine koja je aktivna u liturgijskim obredima župne zajednice. “Dobrodošli u crkvu posvećenu Navještenju Marijinu, sagrađenu na temeljima bazilike svetoga Petra iz 6. stoljeća po kojoj je i ovaj grad dobio ime. Kao župa nastali smo početkom 17. stoljeća i sve do danas ostali smo vjerni Petrovim nasljednicima i vašim prethodnicima”, poručio je mladi bratim koji će početkom listopada započeti svoju pripravu za svećeništvo na naslov Hvarske biskupije.

U svojemu obraćanju biskupu ukazao je na brojne prilike i neprilike u povijesti supetarske župe koje su, kako je rekao, “htjele srušiti Petrovu stijenu” te pri tom poručio: “Unatoč svemu, ostali smo čvrsta stijena sazidana na tradiciji naših predaka i župnika koji su služili ovoj župnoj zajednici. Vi ste, oče biskupe, Petar stijena na kojoj Krist nastavlja izgradnju ove biskupije i naše župne crkve. Neka vas prati Petrov zagovor, a Majka Marija neka bude vaša Zvijezda mora koja će vam pokazivati put kojim treba ići”.

Bratimi, zajedno sa supetarskim župnikom Tonijem Plenkovićem, zabilježili su biskupov pastirski pohod toj gradskoj župi fotografiranjem s njime pred oltarom crkve Navještenja Marijina.

JADRAN BAŠIĆ