Biskup Palić na proslavi sv. Jelene Križarice u Škripu

Blagdan sv. Jelene Križarice svečano je proslavljen u subotu 18. kolovoza u Škripu na Braču, u jednoj od najstarijih župa na tome otoku, gdje su se vjernici okupili uz slavlje svoje nebeske zaštitnice koja je i naslovnik tamošnje župne crkve. Misno slavlje u toj župi Bračkoga dekanata u nazočnosti brojnih vjernika predvodio je hvarski biskup mons. dr. Petar Palić. Suslavili su domaći župnik don Toni Plenković i nekoliko pristiglih svećenika. Osim domaćih vjernika na slavlje škripske fjere pristigli su i vjernici iz obližnjih bračkih župa.
Uvodeći u euharistijsko slavlje župne svetkovine biskup Palić ustvrdio je da je u životu svetaca koje slavimo bila djelotvorna Božja milost te su dopustili da se u njihovim životima ostvari ta milost. “Sveci su nam zato primjer. Želimo ih nasljedovati i moliti njihov zagovor kako bismo gledajući primjer njihova života i mi dopustili da se ta Božja milost koju smo primili po krštenju iz dana u dan ostvaruje”, rekao je hvarski biskup, pozdravljajući vjernike na početku liturgijskoga slavlja.
U propovijedi podsjetio je na život sv. Jelene Križarice koja je potjecala iz pokrajine Bitinije u Maloj Aziji. Napomenuo je da je rođena u vrlo skromnoj obitelji, upoznala je Konstancija, budućega cara, koji ju je zatim otpustio. Bila je majka cara Konstantina Velikoga. Isticala se pobožnim, jednostavnim i poniznim životom. Bila je osoba koja je svima bijednima pritjecala u pomoć. Njezin život bio je ustvari pokazatelj njezina nutarnjega raspoloženja. Hodočastila je u Svetu zemlju i htjela obići mjesta vezana uz Kristovu muku, ustvrdio je biskup Palić.  Pojasnio je kako se u svetičinu imenu nalazi i riječ križ, a što se povezuje uz predaju prema kojoj je Jelena kopala po Kalvariji kako bi pronašla križ te je na tom mjestu iskusila ozdraviteljsku snagu Kristova križa, po čemu je zapravo i prepoznala da je pronašla pravi križ na kojem je Krist bio raspet. Biskup je primijetio kako se iz života svete Jelene mogu izvući poruke za naš vjernički život. Ustvrdio je da je prva teškoća i zadaća kršćana na životnom putu tražiti križ. Riječ je o istinskom traženju križa, riječ je o onom pravom i duboko smislenom značenju Kristova križa. Nije riječ o križevima koje mi imenujemo, o križevima koje predstavljaju naše životne teškoće, pojasnio je hvarski biskup.
Istaknuo je, nadalje, da su prvi kršćani častili mjesto na kojem je umro njihov Spasitelj, mjesto koje je, kako je rekao, kasnije razoreno, a grad moderniziran. To mjesto na kojem je Spasitelj iskusio napuštenost od Boga sad je i samo napušteno. Iz toga se rađa pitanje za svakoga od nas. Prema čemu se danas potrebno ravnati? Prema čemu se ravnaju današnji kršćani u svojem životu? Što usmjerava naše živote i koji cilj u životu slijedimo? Jelena je došla na mjesto za koje kršćani drže da skriva Kristov križ. Nakon što je očistila sve što nije bilo čisto i sveto, u dubini je našla križ, približio je vjernicima predaju o Jeleni Križarici. Poručio je kako je zadaća kršćana očistiti sve ono što nije sveto kako bi pronašli put do pravoga križa. Mislimo prije svega na naše ideale i idole koje sami pobožanstvenjujemo i činimo bogovima u svojem životu, istaknuo je, između ostaloga, biskup trootočke biskupije.
Podsjetio je da papa Franjo šalje kršćane na rubove društva, a Crkva, rekao je, “otkriva kako današnjemu čovjeku prenijeti istinu o križu, kako mu prenijeti radosnu vijest o spasenju po Kristovu križu i uskrsnuću”. Ustvrdio je kako živimo u društvo koje želi i nudi brza rješenja. “Ljudi današnjice žele brze odgovore. Reklame koje gledamo i slušamo funkcioniraju tako da trenutno zadovolje naša osjetila. Potrebni smo hrabrosti ući u dubinu, ne ostati na površini. Ne očekivati laka rješenja, nego tražiti istinska i smislena rješenja”, ohrabrio je vjernike.
Na kraju homilije poručio je: “Tragati za križem znači boriti se za istinu. Tragati za pravim križem znači boriti se protiv nepravde. Tragati za pravim križem znači učiniti sve da otkrijem smisao svojega života, koliko to bilo teško u društvu koje nudi laka rješenja. Božanstva moramo srušiti, smeće otkloniti ako želimo naći pravi križ. Taj se križ prepoznaje po svojoj spasonosnoj snazi. Istina ispovijedanja vjere ne može se dokazati samo teoretskim ispovijedanjem. Vjera je, kaže Isus, pšenično zrno koje treba pasti u zemlju, umrijeti i donijeti plod”.
Pred kraj liturgijskoga slavlja mjesni župnik u prigodnoj riječi zahvalio je biskupu Paliću na pohodu župi i predsjedanju euharistijskim slavljem župne svetkovine. Vjernici su novoga hvarskog biskupa pozdravili dugim pljeskom za njegova prvoga pohoda toj župi. Crkvena proslava nebeske zaštitnice završila je svečanim ophodom s kipom sv. Jelene ulicama mjesta. Za procesije pjevanje je predvodio crkveni zbor Sv. Cecilije iz grada Supetra kojim je ravnala s. Dominika Šašo.

JADRAN BAŠIĆ