Proslava svetoga Roka u Sutivanu

Misnim slavljem i tradicionalnom procesijom s kipom sv. Roka brojni vjernici Sutivana na Braču svečano su proslavili 16. kolovoza zavjetni blagdan sv. Roka, suzaštitnika župe. Svetoga Roka tamošnji vjernici slave još od 1635. godine u znak zahvalnosti što ih je – prema njihovu vjerovanju – spasio od kuge. U znak odanosti tome svecu, vjernici su mu podigli zavjetnu crkvicu oko koje se okupljaju za svečev blagdan. Središnje misno slavlje predvodio je kancelar Hvarske biskupije don Ivan Jurin u koncelebraciji s nekoliko dijecezanskih svećenika, među kojima je bio i profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu dr. Tonči Matulić.

U propovijedi se osvrnuo na odnos vjernika prema vjeri, kršćanskoj poruci i crkvenim slavljima. “Isus se neprestano pita: Što se to dogodilo s vjerom njegovih sljedbenika? Kako je moguće da jedna poruka koja u sebi nosi moć preobrazbe čitavoga svijeta postane simpatična pričica za stare bake i djecu? Kako je moguće da vjera koja u sebi nosi snagu u potpunosti preobraziti ljudski život postane zabavna igra kojom obilježavamo blagdane, a sakramenti od eksplozije Božje ljubavi postaju svjećice na torti? Kako je moguće da su njegovi sljedbenici postali apsolutni prvaci u podjelama, sebičnosti i zatvorenosti prema onima koji ne pripadaju često njihovu imaginarnom krugu”, zapitao je propovjednik. Poručio je kako za svakoga vjernika ostaje središnje pitanje “Kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?”

“Ne pita hoće li naći prekrasne crkve i muzeje kršćanske baštine. Ne pita hoće li naći fešte i proslave, tisuće ljudi koji se slijevaju po njegovim svetištima. Pita se hoće li naći vjere koja mijenja život, vjere kojom je dotaknuo tisuće života svojih svjedoka. Izgleda da smo zaključili kako vjera nije nešto teško. Vjera je izgleda skup simpatičnih neobveznih obr    eda u kojima guštamo. Ona je prekrasni ukras životu sa toliko bogatim nostalgijama koje nas vraćaju u prekrasno djetinjstvo, s emocijama koje traju onoliko koliko traje ovo slavlje”, ustvrdio je kancelar.

Upozorio je kako takva često rutinska i neobvezujuća vjera ima moć uvjeriti i vjernike da je to dobro, a za život vjernika dovoljno, kako je rekao, “pojaviti se u crkvi, blagosloviti kuću, krstiti dijete, i to sve po istom principu – zlu ne trebalo”. “Kako je lako pothranjivati tako jeftinu i banalnu vjeru. Kako je lako i ovakvim slavljima lako pothranjivati iluziju vjere. Onda ti život može postati negacija onoga što ćeš ovdje pjevati i govoriti. Onda možeš posve slobodno mrziti ljude oko sebe, a govoriti kako u potpunosti obožavaš Boga. Možeš misliti da tražiš Boga u svakom trenutku svoga života, a tako lako zaobilazi one ljude koji su ti najbliži. Možeš činiti otrovna zla, a Boga uzimati za saveznika. Možeš vjerovati u kakvoga god Boga hoćeš, i nikada, nikada shvatiti da je evanđelje u potpunosti jasno. Tko prezire i mrzi ljude, taj prezire i mrzi Boga”, poručio je.

Tradicionalno crkveno slavlje završilo je svečanom procesijom ulicama bračke župe i po obali u kojoj su kip Sv. Roka, urešen cvijećem, nosili odrasli bosonogi muškarci. Za svečanoga ophoda u kojem su sudjelovali brojni vjernici i njihovi gosti, pucao je top svečeva imena, postavljen na mostu u čast sv. Roka.

Jutarnja blagdanska misa slavljena je kod zavjetne crkve na kojoj se – prema tradiciji – umjesto propovijedi čitao život sv. Roka. Poslije mise u procesiji je prenesen svečev kip u crkvu Uznesenja Marijina i postavljen na štovanje vjernicima. Slavlje Rokova u župi završilo je prijenosom svečeva kipa iz župne crkve u crkvu Sv. Roka u nedjelju 19. kolovoza poslije večernje mise.

JADRAN BAŠIĆ