Smotra crkvenih zborova Hvarskog dekanata

Na poticaj i u organizaciji povjerenika za liturgijsku glazbu Hvarske biskupije maestra Slavka Reljića iz Jelse u nedjelju 15. prosinca u župnoj crkvi sv. Antuna opata u Vrisniku na otoku Hvaru održana je smotra crkvenih zborova Hvarskog dekanata.

Na smotri je nastupilo šest zborova: mješoviti zbor sv. Reparate – Stari Grad, ženski zbor sv. Jurja – Sućuraj te mješoviti katedralni zbor sv. Cecilije – Hvar, sv. Marije Magdalene – Svirče, sv. Cecilije – Jelsa i zbor Franjevačkog samostana „Gospe od milosti“ – Hvar.

Među brojnim slušateljima bio je hvarski biskup Petar Palić, v.d. dekana Hvarskog dekanata don Mili Plenković, kancelar Hvarske biskupije don Ivan Jurin, mjesni župnik don Robert Bartoszek, hvarski župnik don Tonči Plenković, te župnik Sućurja fra Stipo Marčinković i župnik Bogomolja i Gdinja fra Mario Divković.

Zbor iz Staroga Grada izveo je pjesme „Ave Maria“ Marka Stanušića te „Sred burne noći“ s. Lujze Kozinović. Na orguljama je svirala Lukrecija Lučić Lavčević, a zborom je ravnala Meri Pavičić Donkić.

Zbor iz Sućurja, kao debitant, otpjevao je pjesmu „Poslan bi anđel Gabrijel“ iz Cithare octochorde, u obradi Jelene Prpa, te pučki napjev iz Staroga Grada, u obradi Joška Ćalete, „Kad se Isus ditić u Betlem porodi“. Uz harmonijsku pratnju prve pjesme zborom je ravnala prof. Ivana Andrijašević iz Drvenika.

Katedralni zbor iz Hvara izveo je pjesmu „Raduj se, o Betleme“ Ivanišića/Crnkovačkoga te „Te Deum laudamus“ Charpentiera. Solisti su bili Magda Vučetić, Vinko Budrović i Ljubomir Zaninović. Za orguljama je svirao prof. Tomi Domančić, a flautu Katarina Novak. Zborom je ravnala maestra Klara Milatić.

Zbor iz Svirča otpjevao je pjesmu „Zdravo Djevice“ iz Cithare octochorde, u harmonizaciji Franje Dugana i „Sav raj te slavi, Kraljice“ J. Obersteinera. Zborom je ravnala Viktorija Carić.

Zbor iz Jelse izveo je pjesmu „Rekoše proroci“ Z. Kamenjarina te Vilharov „Veličaj“. Zborom je ravnao maestro Slavko Reljić uz orguljsku pratnju Tomija Domančića.

Na kraju programa zbor Franjevačkog samostana iz Hvara otpjevao je pjesmu „Ukuthula – molitva za mir“ nepoznatog autora iz Južne Afrike, a potom „Evo ide čas“ Vinke Šurlin koja je ravnala zborom, uz klavirsku pratnju Davorke Čović. Solistica je bila Tina Radaić.

Program je animirala Dominika Fistonić. Na početku programa biskupa Palića, svećenike na čelu s don Milijem Plenkovićem, pjevače i sve ljubitelje svete glazbe pozdravili su župnik don Robert Bartoszek i maestro Reljić.

Na kraju programa svima se obratio biskup Palić. „ Najprije ću izreći riječi zahvale, zahvala u prvom redu domaćinu don Robertu i njegovim župljanima, zahvala našemu vršitelju dužnosti dekana don Miliju i, naravno, zahvala Slavku na njegovu trudu i angažmanu, što je uspio okupiti sve nas da večeras ovdje slavimo Boga. Dok sam slušao ove pjesme, nisam uopće slušao tonalitet, točnost itd., nego sam slušao izričaj riječi i pokušao moliti. Uloga i cilj liturgijske glazbe i onoga što svi mi radimo u našim župama je, danas smo toliko puta rekli u uvodu, i evo sada na kraju, da je prvotna uloga slaviti Boga. I ako to nije naše pjevanje onda, mislim, da nema smisla okupljanje naše u crkvama. Drugo, liturgijska glazba je odraz zajedništva, i danas smo mogli osjetiti i čuti koliko smo raznoliki, a opet, s druge strane, koliko smo jedinstveni; jedinstveni u slavljenju Boga u molitvi i jedinstveni tamo u svojim župama, u crkvama gdje jeste i gdje pokušavate pridonijeti svojom pjesmom ljepoti euharistijskog slavlja. I ako nas doista te naše probe i ta naša pjevanja ne vode učvršćenju zajedništva, onda opet ništa nismo postigli. I još jedan važan dio i cilj liturgijske glazbe i pjevanja je što pomaže našem osobnom razvoju svetosti. Ako pjesma naša koju pjevamo nije ujedno i naša molitva, nije ujedno i istinski izričaj naše duše i našega srca, onoga što nosimo u sebi, opet bismo, kako bi Sinjani rekli, ‘pogodili u ništa’. Zato, dok vam od srca zahvaljujem, vašem doprinosu vašim župnim zajednicama, u vašim crkvama gdje pjevate, želim vas sve ohrabriti i potaknuti da ovo zajedništvo njegujemo, da u zajedništvu rastemo i u ovom zajedništvu i svojom pjesmom uvijek Bogu slavu dajemo. Hvala vam lijepa i neka vas Bog blagoslovi u vašem nastojanju“, poručio je biskup Palić. Potom su zborovi i slušatelji udruženo otpjevali adventsku pjesmu „Padaj s neba“.