Slavlje uspostave nove Grkokatoličke eparhije Strumica-Skopje

Kard. Leonardo Sandri, pročelnik Kongregacije za Istočne Crkve, u nedjelju 02. prosinca 2018. predvodio je svečanu božansku liturgiju povodom uspostave Grkokatoličke eparhije Uznesenja Blažene Djevice Marije Strumica – Skopje, u blizini bizantske katedrale u Strumici. Naime, papa Franjo je 31. svibnja ove godine apostolski egzarhat Grkokatoličke Crkve u Makedoniji uzdigao na razinu eparhije, imenujući eparhom bivšeg egzarha i skopskog biskupa msgr. Kiru Stojanova.

Biskup Stojanov želio je da kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Kongregacije za Istočne Crkve, predsjeda svečanošću preuzimanja službe kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, svećenika i biskupa, a među njima istočni i latinski nadbiskupi i biskupi iz Bugarske, Grčke, Crne Gore, Srbije, Mađarske, Francuske i Ukrajine.
Kao predstavnici Hrvatske biskupske konferencije sudjelovali su đakovačko-osječki nadbiskup i metrpolita mons. Đuro Hranić, biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak i biskup hvarski i generalni tajnik HBK mons. Petar Palić.

Na početku božanske liturgije pročitana je Bula ustanovljenja eparhije i imenovanja prvoga eparha, koji je potom ustoličen. Na kraju proslave, kard. Sandri je biskupu Stojanovu uručio srebrnu medalju pontifikata pape Franje, te svima prisutnima u ime Svetog Oca podijelio apostolski blagoslov. Vjernici su pak izrazili svoju zahvalnost i nadu u skori Papin posjet.

Makedonski apostolski vikarijat uspostavljen je 1883. te je postojao do 1913. godine. Između 1913. – 1923. uprava nad grkokatolicima u Makedoniji povjerena je brizi latinskog nadbiskupa u Skoplju. Od 26. listopada 1923. makedonski vjernici potpadaju pod nadležnost Križevačke eparhije. Za vrijeme 2. svjetskog rata makedonski grkokatolici spadaju pod jurisdikciju Apostolskog egzarhata u Sofiji (Bugarska), te se 1946. vraćaju u nadležnosti Križevačke eparhije. Dekretom Kongregacije za Istočne Crkve od 3. srpnja 1972. Skopsko-prizrenski biskup Joakim Herbut imenovan je apostolskim vizitatorom za katolike bizantskog obreda u Makedoniji, iako su oni de iure još uvijek potpadali pod nadležnost križevačkog vladike.

Sveta Stolica je 2001. imenovala latinskog biskupa u Skopju za apostolskog egzarha za Makedoniju. Papa Franjo je 31 ožujka 2018. uzdigao apostolski egzarhat u eparhiju (biskupiju), te joj je dodjelio naslov Grkokatolička eparhija Uznesenja Blažene Djevice Marije Strumica-Skopje. Prvim eparhom je imenovao dosadašnjeg apostolskog egzarha i skopskog biskupa msgr. Kiru Stojanova.
Grkokatolička eparhija Strumica-Skopje broji oko 11.000 vjernika.

(vaticannews.va)