Misa s podjelom kanonskih mandata vjeroučiteljima

Misno slavlje s vjeroučiteljima Hvarske biskupije na početku nove školske i vjeronaučne godine upriličeno je u utorak 4. rujna u katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru. Misu je slavio pročelnik Katehetskoga ureda Mili Plenković, a vjeroučitelji su se na molitvenom skupu okupili oko središnjega oltara hvarske katedrale. U homiliji ponudio im je na razmišljanje misao »Razmahat će se bezakonje i ohladnjet će ljubav mnogih«, uzetu iz Matejeva evanđelja, pojasnivši kako je Isus misao uputio u kontekstu svoga eshatološkoga govora.

»Ukoliko pod bezakonjem razumijemo odustajanje od Božjega zakona da bi se u zakonodavstvo uvelo zakone koji održavaju čovjekovu težnju da glumi Boga, onda se to događa danas pred našim očima. Demokratski se detronizira Boga da bi se na tron postavilo čovjeka, ali samo prividno. Kako u toj igri ne prepoznati demon-kraciju ili ti ga ‘vlast tame, odnosno Kneza ovoga svijeta’. Ako uzmemo u obzir da u Novom zavjetu ‘mnogi’ najčešće znači ‘svi’, Isusova izjava postaje zastrašujuća i korespondira s onom njegovom ‘Kad Sin čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji’. Doista, kod mnogih kršćana, uključujući i ‘cvijet kršćanstva’ – klerike i redovnike, primjećujemo ohladnjelu ljubav. Nju možemo ‘nožem rezati’ među našim vjernicima«, upozorio je Plenković.

U govoru o ‘ohladnjeloj ljubavi’ osobito je uputio na važnost slavlja euharistije kod današnjih kršćana. »Ako 85 – 90 posto kršćana ne prepoznaje euharistiju kao slavlje Božje ljubavi i ne zna što bi s euharistijom što je to nego simptom ohladnjele ljubavi? A što reći o žaru ljubavi onih 10 ili 15 posto koji slave euharistiju? Može li se govoriti o hlađenju nečega što nikad nije ni bilo vruće?«, zapitao je, ustvrdivši kako »zanosno slavljenje euharistije ima vrijednosti koliko prelazi u zauzetu izgradnju Kraljevstva Božjega«.

Govoreći o izazovima koji se nalaze pred Crkvom, a time i pred poslanjem vjeroučitelja, vlč. Plenković poručio je da je zadatak vjeroučitelja poučavati i odgajati za pripadnost Crkvi. »Dužnost nam je odgajati za vjernost Božjemu zakonu i za goruću ljubav prema Bogu. Potrebno je odgajati za vjernost do kraja, za ljubav koja ne hladi, za pripadnost nenadvladivoj Crkvi. Ako nemamo hrabrosti u toj perspektivi naviještati i odgajati mislim da je vrijeme da se povučemo iz kateheze. Koliko je kršćana ubijeno za ime Isusovo u prva tri stoljeća kršćanstva? Znamo li da vremena prvih kršćana nisu bila jedina vremena mučeništva, vjerojatno je riječ o milijunima žrtava zbog vjernosti Isusu«, istaknuo je hvarski svećenik. Podsjetio je nadalje da evanđelje govori o zanesenosti Isusovih slušatelja Njegovim naukom. Zato naviještaj Boga ne bi trebao biti utemeljen na naučenim riječima čovječje mudrosti nego na nauku Duha, poručio je.

Pred kraj misnoga slavlja pročelnik dijecezanskoga Katehetskoga ureda uručio je kanonske mandate novim vjeroučiteljima koji ove godine započinju s radom u školama na području mjesne Crkve. Prema riječima svećenika koji predvodi dijecezanske vjeroučitelje, kanonske isprave o vjerskom poučavanju i odgoju u školama uručene su dijecezanskom svećeniku Toniju Plenkoviću, članici Družbe Kćeri Božje ljubavi s. Mateji Radman i dvjema laikinjama: Peri Gusić i Nikolaji Ždinjak. Na području trootočke biskupije djeluje dvadesetjedan vjeročitelj, među kojima četiri dijecezanska svećenika i nekoliko redovnica. Ispravu o vjerskom poučavanju i odgoju u školi potpisali su hvarski biskup Petar Palić i kancelar biskupije Ivan Jurin. Voditelj Ureda potaknuo ih je na predanost u radu, zaželjevši im puno uspjeha u vjeroučiteljskom poslanju.

JADRAN BAŠIĆ