Biskup Palić posjetio kamp za mlade u Dračevoj luci

Hvarski biskup Petar Palić posjetio je 26. srpnja 2019. sudionike ljetnog kampa za mlade u Dračevoj luci na otoku Braču.

Već se treću godinu u svećeničkoj pustinji u Dračevoj luci na Braču organizira ljetni program (kamp) za mlade u organizaciji župe sv. Jeronima u Pučišćima i župnika don Pavla Gospodnetića i SKAC-a iz Splita. Ovogodišnji termini kampa su od 17. srpnja do 11. kolovoza, kapacitet kampa je 20 sudionika po terminu za osobe od 18 do 30 godina.

Na susretu su mladi upoznali biskupa Palića s dnevnim redom i životom u kampu. Biskup Palić je mlade pohvalio za taj korak i odluku da dio svoga vremena provedu „izvan civilizacije“, u susretu s drugima i s Bogom, čiju dobrotu i ljubav prepoznajemo u svemu stvorenome, a osobito u prirodnim ljepotama. Potaknuo ih je, također, da obogaćeni novim iskustvom nastave biti odgovorni građani i zauzeti kršćani u našem društvu.

Ideja za kamp u Dračevoj luci rodila se iz svijesti o bogatstvu koje skriva zapuštena Bračka pustinja. Kamp ima radni, duhovni, rekreativni i edukacijski karakter. Svrha kampa je očuvanje kulturne i prirodne baštine otoka Brača.

Pustinjačko naselje Dračeva luka u povijesnim se ispravama, zajedno s njenim utemeljiteljima, monasima Tomom iz Duća i Lukom iz Poljica, prvi put spominje početkom 16. st. Riječ je o sklopu zgrada i gospodarskih objekata sa crkvom koja je većim dijelom smještena ispod žive litice (u špilji). Samostan je tijekom vremena propadao, a najviše je stradao kada je godine 1955. zapaljen.

U spomenutom požaru uništen je veliki dio bogatog inventara i vrijedne arhivske i povijesne građe, a ono što je ostalo sačuvano prebačeno je u dominikanski samostan u Bolu.