Biskup Palić na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća grada Hvara

U povodu proslave blagdana sv. Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika grada Hvara i Hvarske biskupije, u ponedjeljak 1. listopada, u galerijskome prostoru hvarskoga Arsenala upriličena je svečana sjednica Gradskoga vijeća grada Hvara kojoj je uz brojne uzvanike nazočio i hvarski biskup mons. dr. Petar Palić. Pozdravljajući okupljene sudionike, biskup Palić izrazio je radost što može prvi put kao hvarski biskup i pastir trootočke biskupije sudjelovati na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća. Čestitao je blagdan sv. Stjepana, pape i mučenika, zaštitnika Hvarske biskupije i grada Hvara, gradonačelniku Rikardu Novaku i predsjedniku Gradskoga vijeća Jurici Miličiću.

“Dolaskom kršćanstva u ovaj grad i naše otoke životu i kvaliteti života udahnuta je jedna nova dimnezija kao bitna sastojnica za razvoj ovih naših krajeva. U tom smislu kao veliki doprinos Crkve i njezinih pastira, u kontekstu 150. obljetnice organiziranoga turizma u Hvaru, treba spomenuti i dalekovidnost moga predčasnika na katedri hvarskih biskupa mons. Jurja Dubokovića koji je s još nekoliko entuzijasta i skupinom uglednih Hvarana godine 866. utemeljio Higijeničko društvo Hvar, prvo profesionalno turističko udruženje u ondašnjoj Europi”, podsjetio je mons. Palić, ustvrdivši kako Hvar i otoci imaju svoje duboke korijene. “Sve činjenice govore da imamo svoj identitet koji ne smijemo skrivati, nego ga ponuditi i predstaviti kao bogatstvo koje će svim posjetiteljima našega grada i otoka, koji mnogo puta nalikuju suvremenim nomadima u potrazi za nečim, ponuditi svojevrsni orijentir i ukazati na vrijednosti koje su u današnje vrijeme zanemarene ili zaboravljene”, ustvrdio je hvarski biskup.

Pred kraj prigodnoga govora poručio je okupljenima: “Povijest kao učiteljica života uči nas da se vlasti i politički sustavi mijenjaju, a Crkva ostaje kao konstanta i trajni prijatelj našega čovjeka u svim njegovim radostima i nadama, žalostima i tjeskobama. To želimo i dalje ostati, pružajući ruku suradnje za dobro svakoga čovjeka u našemu gradu i na našim otocima, ali i za dobro svakoga namirnika, putnika koji dolazi s dobrim i plemenitim nakanama i u službi općega dobra. Želim i molim da nas u tom poslanju služenja ljudima našega vremena prati sv. Stjepan, papa i mučenik”.

Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća nazočili su, uz ostale, izaslanik predsjednika Vlade, ministar uprave Lovro Kuščević, državni tajnik u Ministarstvu mora Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnik grada Hvara, predsjednik Gradskoga vijeća te pridošli gradonačelnici i načelnici. Predsjednik Gradskoga vijeća podsjetio je da je prošlo više od godinu dana od novoga saziva gradskog vijeća. Istaknuo je da Gradsko vijeće sa svojih trinaest vijećnika podržava različite projekte i mišljenja s ciljem poboljšanja života sugrađana. Osvrnuvši se na projekte u gradu Hvaru podsjetio je na donošenje urbanističkog plana uređenja športsko-rekracijskoga centra. Naglasio je i suradnju sa splitsko-dalmatinskom županijom te ujedno najavio da će 26. listopada ove godine u gradu Hvaru biti održana sjednica Vlade Republike Hrvatske, i to prvi put u povijesti. Napomenuo je kako za ovogodišnju svečanu sjednicu nije pristigao niti jedan prijedlog za dodjelu godišnje nagrade ili nagrade za životno djelo. Čestitao je pritom umirovljenomu hvarskom biskupu mons. Slobodanu Štambuku na nagradi za životno djelo koju mu je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban uručio na prigodnom programu u petak, 28. rujna, u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Izrazio je nadu da će izvršna vlast i nadalje provoditi odluke Gradskoga vijeća.

Splitsko-dalmatinska županija bila je i bit će otvorena za sve aktivnosti, za pripremljene projekte i ono što ide za dobrobit lokalne zajednice i stanovnika županije. Primarni zadatak svih nas treba biti rad na demografskoj obnovi. Naša je zadaća da stanovnike naše županije, posebno mlade, ostavimo na njihovim ognjištima. Tek onda svi projekti imaju smisla, istaknuo je, uz ostalo, župan Boban. Čestitao je biskupu Štambuku na nagradi za životno djelo. “Neka ona bude svojevrsni simbol svim Hvaranima kako upravo u vama i njihova nagrada sja. I s novim biskupom zaduženi ste za duhovnu izgradnju. I ona je nužna i bitna te važan segment svake lokalne zajednice”, poručio je župan.

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministar Kuščević u prigodnoj čestitci Hvaranima uz Dan grada Hvara prenio je pozdrave hrvatskoga premijera. U ovom gradu, u našoj županiji i domovini imamo dovoljno mudrosti iskoristiti zajedničkim snagama projekte. Čestitam vam što ste u stanju prepoznati sve probleme u vrlo zahtjevnoj županiji. Čestitam vam što ste uspjeli pomiriti sve interese županije i što se u ovoj županiji projekti uspješno realiziraju. Ova Vlada zaista razumije što je to regionalni razvoj, istaknuo je, uz ostalo, ministar uprave. Poručio je kako je Republika Hrvatska jaka onoliko koliko su u njoj jaki i najmanje selo, mjesto, općina i grad. “Dokle god u najmanjem kutku lijepe naše ne stvorimo koliko je to moguće jednake uvjete za život, za razvoj gospodarstva, obrtništva i poduzetništva mi nećemo biti mirnI. I upravo na tome radi ova Vlada Republike Hrvatske”, poručio je ministar, pohvalivši pritom konkretne projekte hrvatske Vlade. Naveo je tako rješavanje duga od 12,5 milijardi kuna koje je, kako je rekao, hrvatska Vlada zatekla. “Ova je Vlada više zaradila novaca nego što je potrošila. Novac nismo potrošili na crne limuzine, nego na sufinanciranje projekata, na plaćanje dugova u zdravstvu, a sve kako bi naši hrvatski građani bolje i lakše živjeli”, poručio je ministar uprave. Najavio je uz to sjednicu Vladu na otoku Hvaru koja, poručio je, “ima za cilj približiti se ljudima na terenu te bolje shvatiti potrebe naših sugrađana”.

 

                                                                                                                      JADRAN BAŠIĆ