Slavlje Velike Gospe u Pućišćima

Papinski nuncij u Berlinu nadbiskup dr. Nikola Eterović iz Pučišća na Braču predvodio je na svetkovinu Uznesenja Marijina, 15. kolovoza, središnje euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Jeronima u rodnoj župi. Na slavlju Marijine svetkovine okupili su se brojni vjernici, među kojima i gosti koji se nalaze na odmoru, moleći i pjevajući za osobne i obiteljske potrebe. Gospin kip za tu je prigodu bio postavljen u podnožju središnjega oltara na štovanje vjernicima. Slavlje Velike Gospe u toj je župi od posebnoga značenja, jer je prva župna crkva, podignuta na Botku u 15. stoljeću, bila posvećena upravo Uznesenju Marijinu na nebo. “Veliča duša moja, Gospodina. Tim riječima Marija hvali Gospodina za velika djela koja joj je učionio. I mi ponavljamo te riječi slaveći Veliku Gospu. Hvalimo Gospodina zbog Marije i s Marijom, svjesni da je Bog u nama osobno i u našoj župnoj zajednici učinio velebna djela te je spreman nastaviti davati nam milosti”, rekao je nadbiskup uvodeći Božji puk u središnje liturgijsko slavlje.

Osvrnuvši se na povijest nastanka svetkovine, pojasnio je da je tu vjersku istinu kao dogmu proglasio papa Pio XII. 1950. godine. “Ta je vjerska istina bila raširena u cijeloj Crkvi i prije proglašenja dogme. To svjedoči i naša pučiška župa u kojoj je prva crkva na Botku, podignuta 1482. godine, bila posvećena Velikoj Gospi. Naša župna zajednica slavila je Mariju puno prije proglašenja same dogme”, podsjetio je nadbiskup. Govoreći o važnosti Marije za kršćanski život ustvrdio je kako Marija kao dobra Majka okuplja svoj narod zajednicu: “Marija nas sve danas okuplja, okuplja nas u župsku zajednicu, okuplja nas kao zajednicu u kojoj smo povezani vjerom u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Marija je zaštitnica naše župne zajednice, Ona nas vodi prema izvoru svoje slave i svetosti – Isusu Kristu. Ona nas vodi prema Isusu koji je jedini Put, Istina i Život”, poručio je nuncij, primijetivši kako se ta slika povezanosti Marije i Isusa najbolje izražava u brojnim Marijinim kipovima s Isusom u naručju.

Govoreći o povezanosti Marije i Hrvata te velikoj ljubavi hrvatskoga naroda prema Mariji, nadbiskup je podsjetio na riječi kipara Ivana Meštrovića “Naša zemlja je sačuvala uspomene naše, a naša Gospa lozu našu”. Ustvrdio je pritom kako su tijekom burne domovinske povijesti mnogi htjeli uništiti naše svetinje. “Imamo pravo nazivati Mariju Kraljicom Hrvata. Ima nešto u toj povezanosti Marije i hrvatskoga naroda o kojoj govori naš kipar. To možemo osjetiti. O tome svjedoče i brojna Marijina svetišta u našoj domovini. Marija je uvijek bila svjetionik, zvijezda mora koja je označavala pravi put prema Isusu, prema istini, ljubavi, milosti i praštanju. Neka i nadalje tako ostane. Neka nam Marije pomogne da susretnemo Isusa Krista”, zaključio je nadbiskup.

Slavlje Velike Gospe završilo je svečanim ophodom Božjega puka s kipom Gospe od ružarija ulicama mjesta i po obali koji su na ramenima ponijeli pripadnici Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Pučišća. Na misi i u svečanoj procesiji s mnoštvom vjernika pjevanje je predvodio župni zbor Sv. Jeronima pod ravnanjem s. Danijele Mihić. Slavlje svetkovine završilo je pred župnom crkvom pjevanjem nacionalne himne Lijepa naša.

JADRAN BAŠIĆ