Slavlje sv. Dominika u samostanu Sv. Marije Milosne u Bolu

Svetkovina sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, svečano je proslavljena u srijedu 8. kolovoza u dominikanskom samostanu Sv. Marije Milosne u Bolu na Braču gdje tamošnji redovnici pastoralno poslužuju župu Gospe Karmelske. Središnje euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi predvodio je umirovljeni hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk. Koncelebrirali su generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić, prior tamošnjega samostana fr. Damir Šokić, bolski župnik fr. Mirko Jagnjić te redovnički i dijecezanski svećenici. Na početku liturgijskoga slavlja prior bolskoga samostana čestitao je svetkovinu sv. Dominika okupljenim dominikancima i vjernicima koji slave toga sveca.
Pozdravljajući pristigle vjernike, biskup Štambuk čestitao je dominikancima svetkovinu njihova utemeljitelja. Podsjetio je da je bolski samostan podignut 1475. godine, o čemu svjedoči spomen–ploča postavljena o 500. obljetnici dolaska dominikanaca u predvorju samostana. Prema natpisu s ploče, dominikanci su te godine stigli, kako je upisano, “na ove hridi Brača te svojim djelovanjem isklesaše Bogu, Redu, Bolu i hrvatskom narodu trajan spomenik vjerske i i kulturne baštine u zahvalu Bogu i Gospi od Milosti”.
U homiliji vjernicima je na razmišljanje ponudio misao sv. Ivana Marie Vianneyja, župnika arškoga, “Divne li čovjekove dužnosti da moli i voli”, a čiji je spomendan Crkva slavila početkom kolovoza. Ustvrdio je kako se misao arškoga župnika može povezati s temeljnim pitanjima o tome zašto biti kršćanin, zašto biti sol zemlje i svjetlo svijeta, zašto pružiti primjer ljudskoga i kršćanskoga života. “Koliko smo sposobni u svakodnevnom životu živjeti tu svečevu misao? Koliko smo sposobni moliti lijepo, prikladno, ljudski i sa srcem? Koliko smo spremni moliti i voljeti poput Dominika koji je to činio svakodnevno? Osim molitve, Dominik je činio i dobra djela. Ljudi su osjetili i doživjeli, posebno u susretu s njime. Radovao se s ljudskim radostima, žalostio s ljudskim žalostima”, istaknuo je, između ostaloga, biskup Štambuk.
Poručio je kako su prema tome geslu “moli i voli” arškoga župnika živjeli toliki sveci te kako nema drugoga puta prema svetosti. Potaknuo je mlade da zavole sv. Dominika: “Uzmite svetoga Dominika za primjer. Nećete pogriješiti. Slijedite ga u životu. Molite i volite! Volite i molite”, poručio je mladima mons. Štambuk. Pred kraj liturgijskoga slavlja zahvalio je dominikancima na njihovoj pomoći u životu i djelovanju Hvarske biskupije.
U samostanu Sv. Marije Milosne u Bolu žive i djeluju trojica dominikanaca: fr. Damir Šokić kao starješina i čuvar samostanskoga muzeja, župnik fr. Mirko Jagnjić i fr. Ivo Plenković, pomoćnik u pastoralnom radu. Osim brige za drevni samostan i uređenje tamošnjega muzeja duhovno se brinu za vjernike Bola i obližnje Murvice. Bolski župnik pastoralno poslužuje i župu sv. Nikole biskupa u Gornjem Humcu. U prigodi 800. obljetnice njihova Reda, bolskim dominikancima uručeno je 2016. godine vrijedno priznanje općine za njihov doprinos kulturnom i vjerskom životu građana Bola.

JADRAN BAŠIĆ