Slavlje blagdana Gospe od zdravlja u Jelsi

U biskupijskom svetištu Gospe od zdravlja u Jelsi na otoku Hvaru svečano euharistijsko slavlje na sam blagdan, 21. studenoga, slavio je hvarski biskup Petar Palić u zajedništvu s generalnim vikarom i župnikom u Jelsi Stankom Jerčićem, dekanom hvarskog dekanata Emilom Pavišićem i župnicima iz susjednih župa.

U svojoj homiliji biskup Palić je podsjetio na povijest slavlja ovoga blagdana, te na povijesnu povezanost dalmatinskih krajeva s Mletačkom republikom, u kojoj su počeci slavlja ovoga blagdana u 17. stoljeću, kad je tim područjem harala kuga, koja je samo u Veneciji odnijela 80.000 života.
Govoreći o zdravlju, koje u različitim prigodama i željama spominjemo, biskup je rekao da je zdravlje važna želja i velika potreba i da današnje društvo, kao primjer uspjeha, predstavlja idealnu sliku osobe kao lijepe, mlade, uspješne, zdrave i pune snage.
S druge strane, podsjetio je biskup Palić, čini se da je jedna rečenica francuskog književnika, povjesničara i filozofa Voltairea danas tako aktualna. Voltaire je rekao:
„Polovicu života žrtvujemo zdravlje, da bismo stekli novac; drugu polovicu života žrtvujemo novac, da bismo stekli zdravlje. A u međuvremenu i život i zdravlje nestaju.“
Ljudi se danas susreću s činjenicom da moraju živjeti sa zdravstvenim problemima i postavljaju pitanje mjesta vjere u takvim trenucima.
Podsjetivši da kršćanstvo promatra čovjeka kao cjelinu, duh i tijelo, biskup je naglasio da Isus u susretu s ljudima naviješta Božje spasenje, ozdravlja ih od tjelesnih bolesti i nedostataka i tako ukazuje na čovjekovu cjelovitost.
Spasenje koje donosi Isus je Božji DA svakom čovjeku, onakvom kakav on u sebi jest, sa svojim tamnim i svjetlim stranama, rekao je biskup Palić.

U toj perspektivi spasenja, ljudske boli i trpljenja odjekuju u Izaijine riječi o Sluzi Jahvinom:
On slabosti naše ponije,
Naše boli uze na se…
Za naše je grijehe on proboden,
Za opačine naše satrt.“

To je cijena Božje ljubavi i našega spasenja, naglasio je biskup.

Govoreći o Mariji, koju u lauretanskim litanijama zazivamo kao zdravlje bolesnih, biskup je upozorio na grijeh, kao bolest duše. Grijeh narušava odnos prema Bogu, prema zajednici i bližnjima i nama samima. Grijeh je otuđenje i uzrok svih nereda, upozorio je biskup.
Pozvao je na molitvu za Marijin zagovor, da nam ona isprosi zdravlje duše i tijela, te da nas uči što je u životu važno. U svome hvalospjevu Veliča Marija svjedoči i upućuje da je Bog na strani neznatnih, onih koji se Boga boje, gladnih i obespravljenih.
Zdravlje je važno, ali nije najvažnije. Biskup je podsjetio na riječi sv. Pavla da je ljubav najvažnija; ljubav kojom nas Bog ljubi i kojom ljubimo mi jedni druge.
Ako se osjećam ljubljenjim, onda sve mogu u životu izdržati. Onda i u bolesti mogu doživjeti radost života, koja je spasonosna i za tijelo i za dušu, zaključio je biskup Palić.
Na kraju euharistijskog slavlja generalni vikar i župnik Jelse don Stanko Jerčić zahvalio je biskupu Paliću na dolasku i slavlju euharistije, braći svećenicima na nazočnosti, župnom zboru iz Jelse i voditelju Slavku Reljiću te upoznao vjernike sa slavljima i događanjima koja će se kroz tjedan dana odvijati u svetištu.