Proslava svetkovine sv. Margarite u Župi Nerežišća

Svetkovinu sv. Margarite, djevice i mučenice, svečano su proslavili u subotu 13. srpnja vjernici župe Nerežišća, jedne od najstarijih župa na otoku. Vjernici te bračke župe već stoljećima slave sv. Margaritu kao nebesku zaštitnicu, utječući joj se u zagovor u životnim i obiteljskim potrebama.

Svečano prijepodnevno misno slavlje u crkvi Gospe od Karmela predslavio je novozaređeni svećenik Hvarske biskupije don Tonči Prugo iz Supetra. Uz predvoditelja slavlja suslavili su generalni vikar Hvarske biskupije i župnik Župe Uznesenja Marijina u Jelsi mons. Stanko Jerčić, dekan Bračkoga dekanata i župnik Župe sv. Jeronima u Pučišćima don Ivica Huljev i desetak svećenika koji poslužuju vjernike na otoku Braču. Slavlju su se priključili i redovnici iz samostana sv. Martina biskupa u Sumartinu i samostana Svete Marije milosne u Bolu. Evanđeoski ulomak svečano je navijestio don Jure Martinić, župnik Župe svetoga Ivana Krstitelja iz Postira.

„Okupili smo se kako bismo se prisjetili kreposnoga života svete Margarite. Sjećamo se njezina života kako bi nas usmjerila da i sami živimo kreposnim životom. U njezinu životu možemo pronaći nadahnuće bez obzira na vrijeme i okolnosti u kojima je živjela te vrijeme i okolnosti u kojima mi živimo“, rekao je predvoditelj slavlja na početku homilije.

Pojasnio je kako kršćani ne smiju ostati samo u prošlosti i umjereni isključivo na prošle događaje, već trebaju, kako je rekao, biti usmjereni prema budućnosti s vjerom u Isusa Krista. „Promatrajući našu prošlost i povijest, postoji opasnost da živimo zarobljeni u slavnoj prošlosti, a ne u sadašnjosti. Ponekad živimo samo slaveći slavne događaje iz prošlosti koji zaokupljaju našu maštu, pamet i osjećaje. Pozvani smo živjeti kršćanskim životom ovdje i u ovome vremenu. Mi kršćani pozvani smo napustiti ‘egipatsko ropstvo prošlosti’ i usmjeriti se prema budućnosti te koračati prema ‘obećanoj zemlji’“, istaknuo je, poručivši da kršćani nisu određeni prošlošću nego budućnošću. Osvrnuvši se na lik svete Margarite, mladomisnik Hvarske biskupije spomenuo je kako je kao dijete poganskih roditelja prihvatila kršćanstvo i čvrsto vjerovala Kristu. Pojasnio je kako svetica nije živjela od svoje slavne prošlosti, već s vjerom u Krista prema budućnosti.

„Upravo smo mi kršćani pozvani uvijek iznova hoditi prema naprijed, pozvani smo raskidati okove prošlosti, prestati za starim i prošlim vremenima i početi živjeti iz novoga središta. Naš život nema središte u prošlosti, već je središte našega života i djelovanja Isus Krist. Trebamo razmišljati i raditi ne iz prošlosti nego iz budućnosti. Ostavimo duh iz prošlosti i okrenimo se duhu budućnosti“, poručio je don Tonči Prugo.

Pred kraj misnoga slavlja domaći župnik don Marko Plančić čestitao je župljanima svetkovinu, zaželjevši da lik i djelo svete Margarite bude poticaj vjernicima za njihov osobni i obiteljski život. Svetkovinu je čestitao i lokalnim vlastima na čelu s načelnikom Općine Nerežišća Svemirom Obilinovićem te njegovim suradnicima i Općinskome vijeću Općine Nerežišća. Izrazio je ujedno i radost zbog hodočasnika pristiglih iz obližnjih župa, kao i okupljenih svećenika kod oltara, a posebnu zahvalu uputio je predvoditelju slavlja koji je, podsjetimo, na Tijelovo slavio mladu misu u rodnoj Župi svetoga Petra apostola u Supetru. Po dekretu hvarskoga biskupa mons. Ranka Vidović svećenik Prugo pastorizirat će vjernike u župama Svirče i Sveta Nedjelja na otoku Hvaru.

Crkveno slavlje svetkovine sv. Margarite završeno je procesijom sa svetičinim kipom (foto: Jadran Bašić)

Nakon mise uslijedila je procesija s kipom svete Margarite od župne crkve do Trga sv. Margarite u kojoj su svetičin kip na ramenima ponijeli župljani. Kip svetice omiljene među vjerničkim pukom privremeno će biti smješten u njezinoj crkvi, a kasnije u svečanoj procesiji vraćen u crkvu Gospe od Karmela. ( Jadran Bašić )

Župljani Župe Gospe od Karmela ponijeli su na ramenima kip sv. Margarite u svečanoj procesiji ulicama mjesta (foto: Jadran Bašić)