Nadbiskup Eterović u Pučišćima: „Sloboda se ne daje jednom zauvijek, moramo je izgrađivati zajedno”

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u ponedjeljak 5. kolovoza, misu zahvalnicu za domovinu u crkvi Sv. Jeronima u Pučišćima slavio je papinski nuncij u Berlinu nadbiskup Nikola Eterović.

„Zahvalimo Gospodinu na velikom daru slobode i nezavisnosti u našoj domovini Hrvatskoj. Molimo i za sve preminule, posebno branitelje koji su zaslužni što imamo danas svoju nezavisnu Domovinu”, rekao je nadbiskup Eterović, potaknuvši vjernike na molitvu za Hrvatsku i njezin narod.

Napomenuo je i da Crkva na ovaj dan slavi blagdan Gospe Snježne. U okviru toga Marijina blagdana potrebno je zahvaliti Gospodinu na tri velika dara koja obilježavamo, a to su Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan branitelja, rekao je nadbiskup koji je svaki taj dar ukratko razložio vjernicima. Poručio je kako je Dan domovinske zahvalnosti spontani izraz zahvale Gospodinu na daru domovine.

Poslužio se, pritom, riječima pjesnika Jure Kaštelana: „Lijepa je ova zemlja. Meni najdraža. Nigdje toliko algi kao u uvali moga djetinjstva”. Naglasio je kako je normalno da svaki čovjek ljubi zemlju, kraj u kojemu je rođen. „Ljudski je to neophodno jer čovjek ne može živjeti sam za sebe, nije individualist, već mu je potreban susret s drugim i sa širom zajednicom koju zovemo domovina”, rekao je nadbiskup.

Podsjetio je na papu sv. Ivana Pavla II. koji je često govorio o važnosti domovine za njegov poljski narod. Napomenuo je kako je bilo vremena kada je Poljska bila izbrisana s geografske točke Europe te je ona, rekao je nadbiskup, nakon Prvoga svjetskoga rata ponovno bila uspostavljena i dobila posebno značenje za Poljake.

Osvrnuvši se na povijest hrvatskoga naroda, ustvrdio je da je ona bila burna. „Imamo domovinu koja je za nas Božji dar, i to nezavisnu i demokratsku Hrvatsku. Projekt je to koji nije dovršen. Sloboda se ne daje jedom zauvijek. Moramo je izgrađivati zajedno s drugima. I demokracija je nesavršena, ali puno bolja nego totalitarni sistemi. To se odnosi i na naše zajedništvo koje moramo produbiti, i na socijalnu pravdu koja je veliki izazov za sve stanovnike naše domovine. Poseban je izazov za one kojima je povjerena društvena i politička odluka da se brinu za sadašnjost i budućnost Hrvatske. U ovom trenutku to je na osobit način briga za radna mjesta kako bi svi ljudi mogli dostojno živjeti”, poručio je mons. Eterović.

Govoreći o Danu pobjede ustvrdio je da je o tome teško govoriti sa stajališta Katoličke Crkve. „Svaki rat je tragedija, poraz čovječanstva. U svakome ratu je puno nasilja, stradavanja nedužnih ljudi, puno razaranja. Katolička Crkva na čelu s Papom osobito je protiv upotrebe razornih sredstava masovnoga uništavanja, od atomskih bombi do kemijskoga naoružavanja”, istaknuo je nadbiskup Eterović. Osvrnuvši se na Domovinski rat, primijetio je kako je on bio obrambeni rat te povezan sa zaštitom Majke Božje, a simbol čega je bila krunica Majke Božje koju su, dodao je, vojnici nosili oko vrata.

U osvrtu na Dan hrvatskih branitelja, nadbiskup je istaknuo da bez branitelja ne bi bilo ni domovine. „Cijela politička i društvena aktivnost bez branitelja ne bi uspjela. Svi smo suodgovorni za naše branitelje, a posebno za ranjene i poginule te njihovu djecu. Ne smije sve prepustiti državi. Ne smijemo sve prepustiti Ministarstvu hrvatskih branitelja. Svi smo pozvani pomagati one koje poznajemo, kojima je potrebna duhovna, psihička i materijalna pomoć”, naglasio je mons. Eterović.

Napomenuo je kako kao Hrvati ne želimo bilo kakvu domovinu. „Želimo domovinu u kojoj će se poštivati Deset Božjih zapovijedi, domovinu u kojoj neće biti nasilja, u kojoj neće biti kriminaliteta ni korupcije. Deset Božjih zapovijedi trebale bi biti utkane u temelje svake civilizacije, pa i u temelje naše domovine Hrvatske”, zaključio je nadbiskup Eterović.

Hvarska biskupija/IKA