Misom i svečanom procesijom proslavljena svetkovina zaštitnika Hvarske biskupije

U Hvaru je u srijedu 2. listopada svečano proslavljena svetkovina sv. Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika Hvarske biskupije i toga grada.

Prije podne u katedrali mnoštvo vjernika i hodočasnici iz Šibenika nazočili su svečanoj misi koju je predvodio vojni biskup iz BiH Tomo Vukšić, s kojim su koncelebrirali, uz biskupa domaćina Petra Palića, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, šibenski biskup Tomislav Roglić, umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, dubrovački biskup Mate Uzinić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić, kancelar Mostarsko-duvanjske biskupije don Ante Luburić, generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić, biskupski vikar za otok Brač don Ivica Huljev, hvarski župnik don Toni Plenković, te više svećenika i redovnika. Pozdravivši sve nazočne na početku propovijedi, biskup Vukšić istaknuo je misli biskupa Palića koji je uz svetkovinu sv. Stjepana poželio da crkveno slavlje uz blagdan zaštitnika biskupije i grada Hvara „učvrsti i produbi našu povezanost i zajedništvo, što je u ovom našem vremenu sekularizacije iznimno potrebno i značajno“. Potom je zahvalio Bogu za blagodati mučeništva, koje je obilježilo svu dosadašnju povijest kršćanstva, a koje je zapravo Božji blagoslov koji donosi radost života kršćanima danas te nadu za vječni život. Mons. Vukšić se zapitao što bi u našem vremenu sv. Stjepan poručio suvremenim kršćanima te odgovorio „da smo i danas svi pozvani na svetost poput mnogih papa, nasljednika sv. Petra, od kojih je njih osamdeset i tri proglašeno svetima, devet ih je blaženika, a trideset i dvojica su umrla mučeničkom smrću“. Vojni biskup iz BiH je naglasio „da se imamo u koga ugledati, jer su sveci znak Božje prisutnosti među nama koji su svojim životom, a neki i svojom mučeničkom smrću, posvjedočili Božju dobrotu i milosrđe“. Posebno je danas važno misliti na Božje milosrđe i Božju nazočnost među nama kada pojedini „moderni propovjednici“ govore o kulturi smrti i upućuju ljude da se sreća može postići konzumerizmom i hedonizmom. Sv. Stjepan nas je svojim životom i mučeničkom smrću upozorio da je vjera jedini siguran oslonac u životu, a kako se životno svjedoči vjera sv. Stjepan je potvrdio svojim primjerom, naglasio je mons. Vukšić, jer je znao oprostiti onima koji su bili otpali od vjere, ali su se pokajali i vratili na pravi put. Na taj način slijedio je biblijski primjer kada otac prihvaća izgubljenog sina i oprašta mu kad se pokajao i vratio u njegov dom. To isto učinio je i Isus koji je oprostio Petru koji ga je tri puta zatajio. Zaključujući propovijed mons. Vukšić uputio je vjernike na pomirenje, opraštanje i zajedništvo, istinske kršćanske vrednote, koje su jedini put za jedinstvo Crkve. Na kraju svima je poželio kod Boga plodonosni zagovor sv. Stjepana, te obilje Božjeg blagoslova i milosti.

Nakon misnog slavlja vjernici su sudjelovali u veličanstvenoj procesiji preko Trga sv. Stjepana, u kojoj su nošene relikvije sveca zaštitnika grada i biskupije.

Liturgijsko pjevanje za misnog slavlja izvodili su hvarski katedralni zbor i župni zbor iz Jelse kojima je ravnao maestro Slavko Reljić uz pratnju na orguljama maestra Tomija Domančića. U pjevanju je sudjelovala i splitska operna sopranistica Branka Pleština Stančić i tenor iz Jelse Vladimir Garić.

IKA/Hvarska biskupija