Homilija biskupa Petra na Misi polnoćki

„Hajdemo, dakle, do Betlehema. Pogledajmo što se to dogodilo, događaj koji nam obznani Gospodin.“ (Lk 2,15)

            Ovim su riječima pastiri poticali jedni druge da krenu do Betlehema. Istim tim riječima pozivam i ja sve nas, draga braćo i sestre, da krenemo do Betlehema i s dubokom vjerom i poniznim srcem prepoznamo u djetetu Isusu svoga Boga, koji se utjelovio radi nas i radi našega spasenja.

To je ukratko Božićna poruka: Bog se u Isusu iz Nazareta utjelovio po Djevici Mariji. Ali, zašto baš u Betlehemu? Što tražimo i što ćemo tamo naći?

Za vjeru je Betlehem mjesto sjećanja puno radosti. Ali, konkretni Betlehem je danas podijeljeni grad, opterećen političkim odnosima na bliskom Istoku. Za vjeru je Betlehem mjesto milosti. Konkretni je Betlehem bio grad kao i svaki drugi, na jednom brežuljku nedaleko od Jeruzalema, okružen plodnim poljima na rubu pustinje, ali, također, ispunjen patnjom i boli, srećom i ljubavlju kao i svaki drugi grad ovoga svijeta.

I upravo u tom mjestu, usred užurbanosti života koja je, također, ispunjavala ovo mjesto, usred politike koja prisiljava Josipa i njegovu ženu Mariju da putuju u svoj rodni grad kako bi se podredili plaćanju poreza cara Augusta, takve okolnosti obasjava svjetlost jednog drugog svijeta: Bog sam odabire ovo mjesto roditi se kao dijete u štali. Spasitelj svijeta, kralj srdaca počinje tu svoj put, da bismo svi mi u njemu, Isusu – svome bratu i Gospodinu – postali braća i sestre. Betlehem je, dakle, mjesto kamo svi idemo, da bismo vidjeli dijete u jaslama. Na mjestu gdje mi padamo na koljena Bog postaje našim bratom, postaje Emanuel – S nama Bog.

To je poruka ove svete noći. Evanđelist Luka nam tu poruku daruje umjetnošću svoga impresivnog i blagotvornog slikanja riječi. Događaj koji počinje usred velike žurbe vodi u duboku tišinu, u uzvišenu tišinu klanjanja.

Nema humanijeg događaja od Lukine božićne poruke. Taj događaj može i treba postati i naš osobni događaj. Ovaj nas događaj izvlači iz gužve u tišinu, ovaj nas događaj izvodi iz borbe za osobne interese u dar za zajednicu, ovaj nas događaj izvodi iz prezira prema našim neprijateljima u ljudsko poštovanje. Ovaj nas Betlehemski događaj udaljava od naših samooblikovanih idola i vodi nas živom Bogu. Nema sumnje, ovaj događaj traži mjesto i u našem životu. Betlehem predstavlja Božje mjesto u našem životu. Na nama je, braćo i sestre, koji Betlehem tražimo i nalazimo. Tražimo li razoreni grad ili sukob zbog interesa? Tražimo li gluhoću i sljepoću srca, vanjski sjaj, lažljivu iluziju? Ili tražimo i pronalazimo radost srca, sreću pomirenja, ljepotu zajedništva? Ako pronađemo mir koji kuca u nama i želi rasti među nama, naći ćemo brata i sestru i na njihovim licima lice Gospodinovo!

Hajdemo do Betlehema vidjeti špilju rođenja i zvijezdu nad kojom stoji natpis: ovdje je Djevica Marija rodila Isusa Krista. Ta zvijezda je upravo unutarnje središte crkve rođenja, jedne od velikih carskih crkava koju je car Konstantin dao sagraditi u Svetoj Zemlji. Hajdemo do Betlehema, sa svojim životnim ranama i poteškoćama, predajmo ih moćnom Bogu rođenom u liku nemoćnog Djeteta i pronađimo mir, mir koji samo Bog može položiti u naša srca.

I da. Postoji razlika živimo li svoj život s Isusom ili bez njega. Živimo u vremenu, kad se u politici sve čini da bi se osigurao mir u svijetu, da bi se građanima darovao razlog za radost. Ali, znamo da će ova noć za mnoge biti sve ostalo, samo ne tiha noć. I promatramo i znamo da unatoč političkom miru i blagostanju milijuni žive bez mira, bez ljubavi i s nutarnjom prazninom. Sasvim drugačije od onih ljudi, koji žive s Isusom.

Stoga, moramo imati trajno pred očima jednu činjenicu: Božjem Betlehemu u našem životu ne treba mjesto na karti, prikazano zemljopisnom duljinom i širinom. Božji Betlehem je mjesto gdje se Bog rodio i rađa za mene, gdje ponovno otkrivam Boga, mjesto gdje me dodiruje mir, gdje me tišina blagoslivlja, gdje mi se daruje ljubav. Betlehem, to je tvoje mjesto, gdje klečiš na zemlji i doživljavaš, mucajući i radujući se, ispovijedaš: Bog želi postati moj brat. Betlehem je mjesto kamo svi idemo vidjeti Dijete u jaslama. Betlehem je mjesto, gdje padamo na koljena i priznajemo: „S neba siđe dolje radi grješnika, rodi se u štali radi čovjeka!“

            Dopustimo, draga braćo i sestre, da ova radosna poruka ispuni i zahvati naša srca. Neka nam ova radosna Božićna poruka daruje neprolaznu radost i mir, koji od Boga dolazi. Amen.