Generalni vikar mons. Stanko Jerčić na pjesničkoj smotri “Croatia rediviva”

Svehrvatska jezično-pjesnička smotra “Croatia rediviva” koju je godine 1991. utemeljio dr. Drago Štambuk, održana je 28. put u Selcima na Braču, 10. kolovoza, na popularnoj Pijaci, kako je zovu, “za oltarom hrvatskoga pjesništva”. Ovogodišnji jezično-pjesnički skup bio je u znaku 75. obljetnice paljenja Selaca od talijanske okupacijske vojske koje se dogodilo 9. kolovoza 1943. godine. Smotra je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar–Kitarović i predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića. Na kraju pjesničkoga maratona s nastupom na tri jezična idioma ča–kaj–što, povjerenstvo je odlučilo da se pjesnika Zvonimira Sutlovića ovjenča maslinovim vijencem te je tako postao 28. »poeta oliveatus«. Njegovo će se ime s izabranim stihovima naći na mramornoj ploči Zida od poezije na tamošnjemu središnjem Trgu Stjepana Radića. Pjesnik Sutlović, rođen 1953. u Velom Ižu u zadarskom arhipelagu, nastupio je s pjesmom “Čekanje na mulu”, objavljenoj 2017. godine u njegovoj zbirci poezije “O ljubavi i vrimenu” u nakladi Matice Hrvatske. Na smotri je nastupio i generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić.

“Paljenje rodnih nam Selaca za naše malo veliko mjesto, naš kameni gradić, našu životnu ljubav i opsesiju, predstavlja istinsku kataklizmu i katastrofu koju je nemoguće riječima opisati, već samo u tišini i molitvi predstaviti kao zaziv zle, ali i više sudbine; meditacijom, poetskom riječju dozvati i ocrtati svojim intuitivnim bićem, pounutriti njen sraz i dosege, štetu i posljedice, te paradoksalno i sve dobro koje zazva u dušama ljudi i njihovim djelima”, naglasio je pjesnik i liječnik dr. Štambuk. U osvrtu na taj događaj voditelj smotre ukazao je na značajnu ulogu tadašnjega načelnika Selaca Ivana Štambuka i župnika Luke Trebotića koji su se, rekao je, samoprijegorno žrtvovali. “Želim da nas ova visoka i tužna obljetnica potakne da učinimo sve što propustismo, i više od propuštenoga; da ruševine vratimo životu, a Selca demografskoj obnovi. Italija i Europska unija nisu posljednji čimbenici u ovom nagnuću i budući je Hrvatska članica EU-a imamo itekako validne razloge stvoriti projekte obnove i iskoristiti europska dostupna sredstva. No proces taj treba početi odozdo, odavde”, istaknuo je Selčanin Štambuk. Uputivši na važnost jačanja ljubavi prema vlastitoj domovini i bližnjima poručio je: “Nek sistole zanosa ne smijenjuju dijastole umora i malodušja; primajmo kardiotonik ljubavi iz uzajamne povezanosti i istinskoga zajedništva koje nas sinergijski hrabri i potiče na velika djela, nesebično davanje svojoj veličanstvenoj, jedinoj Domovini i svijetu koji je grli. Izdržati u birokratski premreženoj Hrvatskoj može se samo iz obilja ljubavi i s velikom ustrajnošću – ništa ovdje ne dolazi lako i za sve treba voditi bitku, pa i za najmanji pomak i najsitniju vrednotu. Ustrajnu predanost prizivam sebi i Vama, svima nazočnima i cijeloj našoj Domovini.”

Selački načelnik Ivan Marijančević zahvalio je svima u organizaciji kulturnoga događaja koji se, kako je rekao, “razvija i postaje jedna od najznačajnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj”. “Naša Croatia rediviva, rođena u krvavom Uskrsu 1990. godine, kada je cijela zemlja bila zavijena u crno i borila se s premoćnim agresorom za svoj suverenitet, glasno je progovorila i zagovarala jedinstvo svih Hrvata kroz tri jezična idioma. Godinama poslije njezin ponosni glas postao je i njezin krik koji često puta ne čujemo. Možda se sramimo sebe i svoga identiteta? Ništa to nije čudno. Godinama nas uvjeravaju da smo mali i beznačajni, na karti Europe jedva vidljivi, na svjetskoj nevidljivi. Sramimo se svoga identiteta, svoga bogatoga kulturnog nasljeđa, ispričavamo se kome stignemo samo da ugodimo velikima. Što imamo od svega toga danas? Napaćenu, izmučenu, raseljenu i razjedinjenu domovinu, gotovo slomljena duha”, poručio je, pozvavši okupljene na nacionalni ponos i domoljublje.

Savjetnik predsjednice RH Kolinde Grabar–Kitarović i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak poručio je kako je selački kameni trg najbolji svjedok svega onoga što se događalo u Selcima kroz stoljeća. »Croatia rediviva misao je koja poziva na oživljavanje Hrvatske i sve ono što ta poruka nosi. Hrvatska je doista oživjela. Hrvatska je ozdravljena nakon onoga što se događalo zadnjih mjesec dana, nakon širenja kvadratića i kockica u najzadnje selo. Hrvatska ima perspektivu«, poručio je.

Pjesničkoj smotri nazočila je i Drinka Burić, osobna izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, zatim umirovljeni hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk i drugi uzvanici. U glazbenom programu nastupio je selački župnik Andro Ursić, izvevši “Perinca” i “Gospu našeg Brača” i djeca iz tamošnje osnovne škole.

JADRAN BAŠIĆ