Riječ »sinoda« važna je u crkvenoj tradiciji i izvedenica je od grčke riječi syn-hodos, što znači »ići zajedno, zajednički hod«. Crkva je hodočasnički i misionarski Božji narod, »sinodalna« zajednica u kojoj svi imaju jednako dostojanstvo. Kako bi svoje poslanje što vjerodostojnije vršila, Crkva održava »sinode«, skupove na kojima, u svjetlu Riječi Božje, razlučuje različita pitanja. Nakon II. vatikanskog koncila, papa Pavao VI. osnovao je Biskupsku sinodu, skupštinu biskupa sa svih krajeva svijeta koji se sastaju kako bi promicali povezanost s Papom i savjetima mu pružili pomoć u djelovanju Crkve u svijetu.

No, ovo je prvi put da Sinoda započinje na decentraliziran način i odvija se na razini mjesne, kontinentalne i sveopće Crkve. Ona ima svoj početak u svakoj biskupiji i u njoj su pozvani sudjelovati apsolutno svi, što još snažnije otkriva Crkvu svjesnu potrebe zajedništva, dijaloga i suradnje.

Cilj je ove pripremne etape Sinode savjetovanje s Božjim narodom, kako bi se sinodalni proces ostvario slušajući sve članove Crkve i sve ljude dobre volje. Sukladno tome, i naša je Hvarska biskupija pozvana sudjelovati u pripremnoj etapi Biskupske sinode.

Na ovoj stranici bit će dostupni sadržaji koji prate sinodalni hod Hvarske biskupije (17. listopada 2021. – 15. kolovoza 2022.), te dvogodišnji hod sveopće Crkve (2021.-2023.)

SINODALNI HOD HVARSKE BISKUPIJE

listopad 2021. – kolovoz 2022.

17. listopada 2021. (nedjelja) – otvorenje sinodalnog hoda u župnim zajednicama i zaziv vodstva i nadahnuća Duha Svetoga za biskupiju i cijelu Crkvu.

listopad i studeni 2021. – priprema ”Upitnika” za biskupijsko savjetovanje.

prosinac 2021. – svibanj 2022. – biskupijsko savjetovanje kroz sinodska savjetovanja i predviđeni ”Upitnik” kojim ćemo pokušati doći do svih zainteresiranih kako bi u sinodalni proces bili uključeni ne samo oni koji su dio našeg redovitog pastoralnog života, već i oni koji su zbog različitih razloga udaljeni od života Crkve na našim prostorima. Osim toga, kroz različite susrete, tribine i kateheze stvorit ćemo adekvatne prostore i mogućnosti kako bi svi mogli govoriti hrabro i jasno o pitanjima koje smatraju važnima za život Crkve.

lipanj 2022. godine – analiza iskustava i priprema završnog dokumenta Hvarske biskupije koje se šalje Tajništvu Biskupske sinode u Rim.

od srpnja 2022. godine – nastavak sinodalnog hoda i traženje novih mogućnosti izgradnje čvršćeg zajedništva, aktivnijeg sudjelovanja i hrabrijeg poslanja svih članova Hvarske biskupije.

Podsjećamo da svrha Sinode, pa tako ni ovog savjetovanja, nije izrada dokumenata, nego »dati da se probude snovi, pobuditi proroštva i vizije, dati nadi da procvjeta, potaknuti povjerenje, poviti rane, ispreplesti odnose, oživjeti zoru nade, učiti jedni od drugih i stvarati pozitivan imaginarij koji će prosvijetliti umove, zagrijati srca, vratiti snagu mišicama«. (Papa Franjo, Govor na početku Sinode posvećene mladima, 3. listopada 2018.)

SINODALNI HOD UNIVERZALNE CRKVE

2021. – 2023.

DOKUMENTI TAJNIŠTVA BISKUPSKE SINODE

1. MOLITVA ZA SINODU
Preuzmite Word   Preuzmite PDF
2. PRIPREMNI DOKUMENT: ZA SINODALNU CRKVU: ZAJEDNIŠTVO, SUDJELOVANJE I POSLANJE
Preuzmite Word   Preuzmite PDF
3. SLUŽBENI PRIRUČNIK ZA SLUŠANJE I RAZLUČIVANJE U MJESNIM CRKVAMA (2021. – 2022.)
Preuzmite Word   Preuzmite PDF

KORISNI ČLANCI

Kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana – Hoditi zajedno na istom putu, sinodalnost s ekumenskog gledišta

Razgovor sa kardinalom Marijom Grechom, generalnim tajnikom Biskupske sinode

Komentar kardinala Mattea Zuppija, nadbiskupa Bologne

Komentar mons. Luisa Marína de San Martína, dotajnika Biskupske sinode i koordinatora Teološkog povjerenstva

Biskup Georg Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije (DBK): Vatikanski pripremni dokument prekretnica je za Sinodalni put

Sestra Nathalie Becquart, francuska redovnica i dotajnica Biskupske sinode o Sinodi i očekivanju žena

Mons. Trujillo Héctor Miguel Cabrejos Vidarte, predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM): Najbolja priprema za sinodu je slušanje

Colleen Dulle – Objašnjenje sinodalnog puta u Crkvi u Njemačkoj

Bižaca, Nikola (2012). Sinodalnost preduvjet uspjeha nove evangelizacije. Crkva u svijetu, 47 (3), 295-298. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/89225

Bižaca, Nikola (2013). Papa Franjo na putu k jednoj istinski sinodalnoj Crkvi. Crkva u svijetu, 48 (3), 275-278. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/109377

Tanjić, Željko i Murić, Branko (2016). Načelo sinodalnosti kao paradigma Crkve trećeg tisućljeća. Bogoslovska smotra, 86 (2), 275-295. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162481